2019. július 20., 20:41

Menyhárt–Simon-fórum: „Őszre már csatarendbe kell állítani a magyarságot”

„Őszre már csatarendbe kell állítani a magyarságot, jó lenne, ha addigra már nem egymással csatároznánk” - jelentette ki Menyhárt József, az MKP elnöke Simon Zsolttal való közös fórumán a Gombaszögi Nyári Tábor szombati napján.

menyhart-simon-nyitokep.jpg
Médialapozó
Fotó: Márkus Emese

A kerekasztal-beszélgetésre mind a négy szlovákiai magyar párt elnöke meghívót kapott, Bugár Béla azonban korábban jelezte, számára nem megfelelő az időpont, de ha megfelelő is lenne, akkor sem biztos, hogy részt venne rajta.

Később Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke is üzent, nem kíván részt venni Gombaszögön, s mivel sem ő, sem Bugár nem delegáltak mást maguk helyett, a vitán csak Simon Zsolt és Menyhárt József vett részt.

Nem későn?

Hangzott el az első kérdés a két politikus felé azzal összefüggésben, hogy nincs-e késő összefogásról, együttműködésről beszélni, hiszen néhány hónap múlva parlamenti választásokat rendeznek Szlovákiában.

Simon Zsolt erre azzal felelt, összefogásról beszélni soha sem késő.

Arra van szükség, hogy minden politikus tisztelettel és alázattal álljon hozzá ehhez az ügyhöz, annak érdekében hogy legyen magyar képviselet.

Azért is jó, hogy van ez a fórumbeszélgetés, mert nem jó, ha minden zárt ajtók mögött zajlik, fontos, hogy olykor

a választók előtt, nyíltan is vállaljuk a párbeszédet

– fogalmazott Simon.

A Magyar Fórum elnöke szerint, ha megvan az együttműködés formája, azt második lépésben meg kell tölteni tartalommal, és ezt minél hamarabb meg kell tenni.

Menyhárt József szerint az a nagy érdeklődés is, amely a Tóth Károly sátorban tapasztalható, azt mutatja, hogy fontos kérdés a párbeszéd.

Sajnálatos, hogy nem kellő létszámban ülünk itt

– mondta Menyhárt, hozzátéve: célt és irányt kell mutatni a magyar választónak. A cél, hogy legyen parlamenti képviselete a következő parlamenti választások után is a felvidéki magyarságnak.

Két lehetőség maradt?

Amikor az MKP a választási párt létrehozásában látta az együttműködés alapját, akkor

hajlandó volt arra, hogy „az eddigi nevét, brandjét” félretegye

– mondta Menyhárt, ám ebben, vagyis a választási pártban a Híddal nem tudtak megegyezni. Arra pedig az MKP tárgyalódelegációja nem kapott mandátumot, hogy más párt listájára felmenjen.

Mi ez utóbbit senkitől nem kértük, ez nem megoldás, mi az egységben gondolkodtunk. Aki komolyan gondolja ezt az egységet, az nem diktál, hanem hajlandó a kompromisszumra

– utalt a Híd ajánlatára az MKP elnöke.

Simon Zsolt szerint a Híd javaslata cinikus.

 Felkínált egy jegyet egy süllyedő hajóra

– mondta a Magyar Fórum elnöke.

Simon Zsolt szerint

a Híd jelen pillanatban nem ugraná meg a parlamenti küszöböt, támogatottsága az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, ugyanakkor úgy tesz, mintha még mindig ő diktálhatna.

Hangsúlyozta: az, hogy a Híd felkínálta a többi magyar pártnak, lépjenek fel az ő listájukra, elfogadhatatlan a Magyar Fórum számára.

Simon azt jósolta, hogy a Híd nem akar majd a magyar pártokkal együttműködni és megállapodni.

Az a gyanúm, hogy a szlovák pártokkal fogja keresni az együttműködést, a magyarokkal nem.

Ez jelentősen eltér attól értékrendtől, melyet a Magyar Fórum és az MKP képvisel” – emelte ki Simon, hozzátéve: pártja azt akarja, hogy a magyar pártok együttműködésének alapja a választási párt legyen.

Fotó:  Márkus Emese

Menyhárt József úgy véli, a két nagy pártnak, a Hídnak és az MKP-nak a megegyezése alapvető, így nagyobb is a felelősségük.

Ég a ház, de még mindig komoly személyi ellentétek tapasztalhatók a felvidéki magyar társadalomban

– fogalmazott az MKP elnöke, aki szerint, ha jövőre nem lesz parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak, az kihat majd a következő választásokra is, és feltehetően több ciklusra is kimaradhatunk a szlovák parlamentből.

A társadalom nem kér a megosztottságból, összefogást akar. Nem lehet ugyanakkor az egyik pillanatról a másikra betemetni az árkokat

– hangsúlyozta.

Lehetnek-e szlovákok a magyar összefogás listáján?

Simon Zsolt szerint igen, de csak akkor, ha abból a régióból vannak, ahol mi élünk, mert ők ismerik a mi gondjainkat, mi pedig az övéiket.

Magyar szavazattal magyar szekeret kell tolni

– emelte ki.

Menyhárt József sem lát kivetnivalót a szlovákokkal való együttműködésben.

Nagyszombat és Nyitra megyében is nagyon jól együttműködünk a szlovákokkal

– mondta, kitérve arra is, hogy az MKP a déli régiókban élő többi kisebbség irányában is nyitott.

Fotó:  Márkus Emese

Szerinte azonban arról, hogy konkrétan kik legyenek a listán, még korai beszélni.

Még csak ott tartunk, hogy az egységet egyáltalán megteremtsük, hogy ezt valamilyen formában elérjük. De ennek is eljön az ideje

– utalt arra, hogy a személyi kérdésekre is sort kell majd keríteni.

Ebben egyetértett Simon Zsolt is, aki szerint, ha a

személyi kérdésekkel foglalkozunk először, akkor nem lesz összefogás.

Simon abban bízik, hogy a Magyar Fórum meg tudja szólítani azokat a választókat, akiket

az elmúlt évek alatt a Híd elvesztett, de akiket az MKP sem tudott megszólítani.

Ahogyan abban is, hogy a már az asszimiláció útjára lépett magyar emberek számára is vonzó alternatívát tudnak nyújtani.

Az MKP elnöke szerint a jövő évi parlamenti választáson magas lesz a részvételi arány, így, ha az a megállapodás születik, hogy nem választási pártban, hanem koalícióban indul a „magyar összefogás”, nem lesz egyszerű a hét százalékot (ebben az esetben ez jelenti a parlamenti küszöböt) elérni.

Őszre már csatarendbe kell állítani a magyarságot, jó lenne, ha addigra már nem egymással csatároznánk

– jelentette ki Menyhárt.

menyhart-simon-nyitokep.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!