Menyhárt: Sikeres volt az ellenzéki összefogás

ma7 2019. március 17., 15:26

Menyhárt Józsefet kérdeztük az államfőválasztás első fordulója kapcsán, amely a demokratikus ellenzék győzelmével zárult. Visszalépésével korábban az MKP elnöke is ezen oldal támogatása mellett döntött.

Fotó: Fábián Gergő

Hogyan értékeli az első forduló eredményét?

Köszönet jár mindenkinek, aki élt szavazati jogával, részt vett a választáson. A mai közállapotokat is jellemzi, hogy ezt a választásra jogosultak kevesebb mint fele tette meg – 48,7 százalék. Az első kör eredményeinek részletes elemzésére még nem volt idő, de azért néhány tapasztalat leszűrhető.

Az eredmények megerősítették, ami minden jó érzésű polgár számára nyilvánvaló: a Smer csillaga leáldozóban van. A jelenlegi kormánypártoknak óriási presztízsveszteség, hogy legerősebb jelöltjük is jócskán elmarad az ellenzéki jelölt mögött.

Az ellenzéki összefogás sikeres volt, Čaputová meggyőző előnnyel fordult a második körbe, de még nem győzött. Igazolást nyert, hogy közös fellépéssel a Smer és az őket hatalmon tartók legyőzhetők.

A köztársasági elnök választás legnagyobb vesztese a Most-Híd és személyesen annak elnöke Bugár Béla. A választók nem tudják megbocsátani neki, hogy kormányra ment a Smer-rel és az SNS-szel, illetve annak sokszorosan vállalhatatlan tettei után a kormány sorozatos megtartását. Bizonyos értelemben Čaputová, aki a Progresszív Szlovákia jelöltje, a jelenlegi kormánypártokkal szembeni elégedetlenség „terméke”.

Érdekes volt látni, ahogy a Most-Híd Bugár Béla egyéni – elnöki kampányában szinte minden korábbi kommunikációs paneljét felülírja – szigorúan polgári jelöltként indult, majd időközben, kényszerűségből hirtelen egyedüli magyar jelölt lett. Ezzel igazolta az MKP egyik alaptételét: a szlovákiai magyar nemzeti közösség számára az etnikai alapú politizálás az egyedüli járható út. Úgy is mondhatnánk: a Most-Hídnak be kellett látnia, mégiscsak fontos a pék nemzetisége.

Ugyanígy megbukott az a kommunikációs panel is, ami az extrémizmussal szembeni harccal magyarázta a kormányra lépést. Az extrémizmussal való harc eredménye, hogy Harabin a harmadik lehetett, Kotleba pedig 10 százalék feletti eredményt érhetett el. Félő, ha a három kormánypárt tovább „küzd” a szélsőségesek ellen, végül sikerül megszilárdítaniuk azok pozícióit.

Az eredmények fényében mit gondol az esetleges együttműködés lehetőségéről a Most-Híddal?

Az összefogásról tárgyalni kell, ám ez nem eshet személyi ambíciók áldozatául. A magyarság nem engedhet olyan zsarolásnak, hogy csak akkor van együttműködés, ha mindenki egy konkrét pártelnököt támogat.

Kire szavazott? 

Egyértelmű, hogy Zuzana Čaputová a tisztességes emberek választása. Mi már az első forduló előtt, Mistrík visszalépése után felvettük vele a kapcsolatot, örülök neki, hogy az öt évvel ezelőtti Kiskával ellentétben a magyar választókat is igyekszik megszólítani. Azon leszünk, hogy ez konkrétabb legyen a részéről.

Hogyan látja utólag a visszalépését?

Mistrík netán bánja? A visszalépés nem öncélú volt, s örülök, hogy az összefogás által ilyen szép eredmény született. Ehhez Dél-Szlovákiában a magyarok is nagy arányban hozzájárultak.

Elképzelhetőnek tartják, hogy a magyar választók támogatása kapcsán egyeztetni fognak Zuzana Čaputovával, hogy esetleges győzelme esetén az elnöki hivatalban külön szervezeti egység foglalkozzon a kisebbségi kérdésekkel?

Természetesen a felvidéki magyarságot érintő kérdések kapcsán egyeztetni fogunk, de ennek részleteit nem a sajtón keresztül kívánjuk megvitatni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS