2019. augusztus 11., 18:20

Mečiar ismét belépne a politikai ringbe?

A kérdésre, hogy az egykori kormányfő visszatér-e a politikába a Tablet TV csütörtöki vitaműsorában Juraj Hrabko politikai elemző kereste a választ.

Juraj Hrabko
Fotó: TASR
Hrabko szerint abból a tényből, hogy Vladimír Mečiar valakinek segít egy új párt létrehozásában még nem következik automatikusan, hogy ő maga személyesen visszatér a politikai ringbe. Az elemző megjegyezte, immár másodszor is leállították a volt miniszterelnök ellen indított vizsgálatot a jogkörökkel való visszaélés vádjában, és bár Jaromír Čižnár  főügyész kilátásba helyezte, hogy megvizsgálja a kerületi főügyész döntését, Vladimír Mečiar nem élt vissza jogkörével, amikor amnesztiát hirdetett Michal Kováč volt államfő fiának elrablása kapcsán. Hrabko emlékeztetett rá, hogy ő személy szerint azzal sem értett egyet, hogy két évvel ezelőtt a parlament visszavonta Mečiar amnesztiáit.

A kínai házelnök meghívását és esetleges látogatását még az idén Andrej Danko parlamenti elnök a saját sikereként szeretné prezentálni, de ebből más pártok is igyekeznek majd valamiképp profitálni.

Hrabko kifejtette azzal kapcsolatos véleményét is, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, az SaS elnöke, Richard Sulík ősszel rendkívüli pártkongresszust hív össze, ahol bejelenti lemondását, de várhatóan ismét jelölteti majd magát. Így szeretne rendet teremteni a pártban, amelyben jelenleg eléggé kaotikus állapotok uralkodnak. Hrabko emlékeztetett saját korábbi kijelentésére, mely szerint egy pártelnöknek nem lenne szabad öt évre Brüsszelbe vonulnia és onnan irányítani a pártot. Távollétében konkurensei támadtak és lényegében a SaS már nem tekinthető a legnagyobb ellenzéki pártnak, legalábbis a jelenlegi támogatottsága alapján. Az elemző meggyőződése, hogy ha Sulík nem lesz a pártja választási listáján – ahogy ezt több alkalommal is elképzelhetőnek nevezte – az SaS be sem jut már a törvényhozásba. Hrabko szerint ugyanis jobb elnöke aligha lesz és minden Sulíkon áll vagy bukik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.