2018. október 17., 15:52

Megyei támogatással kapott kisbuszt Vajka - VIDEÓVAL

A bősi vízerőmű üzembe helyezése óta a régi Dunameder és a felvízcsatorna közé szorult falvak lakosainak hatalmas gondot jelent eljutni orvoshoz vagy ügyintézés miatt a területileg illetékes intézményekbe. Ezt az állapotot 27 éve "ideiglenesen" egy mikrobusz működtetésével oldják meg, amelyet Vajka község működtet. A régi kisbusz már szinte teljesen elhasználódott, ezért új buszra volt szüksége a településnek.

Vajkai kisbusz átadása
Médialapozó
Fotó: Czibula Csaba

Nagyszombat megye támogatásával kapott kisbuszt Vajka község, amely 27 éve üzemeltet nem rendszeres járatot a három szigetre szorult falu lakosai részére. A kisbuszt a dunaszerdahelyi Szlovák Autóbuszközlekedési Vállalat, amely 17.980 euróért ajánlott fel egy 170 ezer kilométert futott használt járművet a falu által kiírt közbeszerzési verseny során. Mivel a busz eredeti értéke több mint 80 ezer euró, és a jármű állapota nagyon jónak minősült, így Vajka község Nagyszombat megye 10 ezer eurós hozzájárulásával vásárolta meg a járművet.

Fotó:  Czibula Csaba

Anton Ladziansky, a vállalat igazgatója portálunknak elmondta, ez a jármű épp mostanság szabadult fel a vállalatnál, mivel korábban egy olyan vállalat számára szállítottak munkásokat, amely ezt a szolgáltatást a továbbiakban már nem igényelte. Véleménye szerint ezek a járművek nagyon megbízhatóak, és még hosszú évekig megfelelő szintű szolgáltatást tudnak majd vele biztosítani.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke az átadón elmondta, a megye lehetőségeihez képest igyekszik maximális segítséget nyújtani a szigetre szorult falvak lakosai részére.  Igazi megoldást a felvízcsatornát átívelő híd építése jelenthetné, de ehhez kormányzati és Európai Uniós segítség kellene, ez messze túlmutat a megye hatáskörén. A húsz személy szállítását lehetővé tévő kisbusz mindenképpen a legnagyobb segítséget jelentheti a jelen körülmények között a váratlan helyzetek megoldására, mondta el a megye alelnöke.

Álló Donát, Vajka polgármestere kiemelte, már évek óta nagy gondot jelent számukra a gyakran meghibásodó, elöregedett jármű üzemeltetése, és sok helyen kértek segítséget, szerencsére a megye vezetése meghallgatta kérésüket és segített a kisbusz megvásárlásában. A három falu együttműködését nehézkesnek jellemezte, mivel Doborgaz vezetése nem járul hozzá a nem rendszeres járat üzemeltetéséhez, de Vajka így is biztosítja mindhárom település részére ezt a szolgáltatást. A falunak ez nagy teher, mivel a hozzá tartozó területek közel fel után az érvényes jogszabályok alapján nem kapnak adót a vízgazdálkodási Vállalattól, ez számukra jelentős bevételkiesést jelent. Ez még inkább emeli a megyei hozzájárulás értékét számukra.

 

 

 

Vajkai kisbusz átadása
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék