2018. június 17., 15:58

Megvizsgálják a Matica slovenská és a Szlovák Honvédők közti együttműködést

Ľubica Laššákovának nincs tudomása róla, hogy az államilag finanszírozott Matica slovenská kulturális szervezet és a Szlovák Honvédők együttműködnének, de majd utána néz.

Ľubica Laššáková kulturális miniszter
Fotó: TASR
Ezt arra az interpellációra válaszolta, amellyel az ellenzéki SaS képviselője, Ondrej Dostál fordult a tárcához a szlovák törvényhozás csütörtöki ülésén, a kérdések órája keretében.

Az ellenzéki honatya arról kérdezte a kulturális tárca vezetőjét, miként vélekedik arról, hogy az adófizetők pénzéből támogatnak egy olyan szervezetet, amelyet még a szlovák titkosszolgálat (SIS) is megfigyel paramilitáns szervezetekkel való kapcsolatai miatt.

A miniszterasszony elutasította ezt a felvetést. Mint megjegyezte, a kulturális tárca nem támogat olyan aktivitásokat, amelyek erőszakot hirdetnek, diszkriminálók, rasszisták, antiszemiták, xenofóbok. 2014 és 2018 között semmiféle támogatást nem kaptak a Szlovák Honvédők.

Dostál képviselő felhívta a tárcavezető figyelmét, hogy ő nem az említett szervezet támogatását kérte számon interpellációjában, hanem a Matica slovenská és a Szlovák Honvédők közötti együttműködést, mivel a kulturális szervezet állami támogatásából finanszírozhatta ennek a csoportnak a tevékenységét. Laššáková megígérte, hogy kivizsgáltatja a helyzetet és legközelebb válaszol a kérdésre.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!