Átalakítaná a szavazóíveket a Smer-SD

ma7 | TASR 2019. augusztus 25., 10:11

Marián Kéry és Martin Nemky smeres képviselők törvényjavaslata megtiltaná, hogy a választási jegyzékben, illetve a  szavazólapokon a foglalkozás megjelelölésénél bármilyen tulajdonnév vagy annak rövidítése szerepeljen.

Fotó: Archívum

A benyújtók szerint ezzel azt kívánják elérni, hogy egy-egy polgári társulás vagy egyéb jogi személy nevét ne lehessen propaganda célokra felhasználni a választási kampány során.

Úgy vélik, a szabályozás elejét venné annak, hogy egyes jelöltek, a kampánycsend ideje alatt is saját polgári társulásukat népszerűsítsék. Mivel ezeknek a szervezeteknek a neve eddig ott szerepelhetett a szavazóíveken, így az ilyen jelöltek tisztességtelen előnyhöz jutottak, tulajdonképpen a kampánycsendet megkerülve népszerűsíthették magukat.

Kéry és Nemky az indoklásban úgy fogalmaznak:

Olyan konkrét polgári társulások propagálásához vezet (értsd: a jelenlegi törvény), amelyek nyíltan támogatják egy-egy politikai párt programját.

A képviselők azt állítják, beadványukra reagálva a választási bizottság is kijelentette, az említett rubrikát egyesek politikai reklám céljaira használják fel.

Beterjesztői úgy vélik, a módosítás után a választó egyértelműen meg tudná különböztetni a valójában független jelölteket, azoktól, akik egy politikai párt listáján indulnak.

A tervezet szerint a jelöltek ugyan több foglalkozást is feltüntethetnének, már amennyiben ezeket a listaállítás idején is űzik, de egyiknél sem szerepelhetnének tulajdonnevek, tehát nem lehetne megnevezni azokat a cégeket, társulásokat vagy alapítványokat, ahol dolgoznak.

Ha a javaslat átmegy a törvényhozáson, 2020. május 1-étől vezetnék be az új előírásokat, tehát a tavasszal esedékes parlamenti választásokra még nem vonatkoznának.

0 HOZZÁSZÓLÁS