2019. március 25., 18:54

Megszületett az ítélet a Sátor-bűnbanda perében

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) hétfőn 22 év szabadságvesztésre ítélte N. „Csonti” Zsoltot, a Sátor-bűnbanda fejének, Sátor Lajosnak a jobbkezét.

Sátor-ügy bírósági tárgyalás
Fotó: TASR

A banda főnökének volt testőre és sofőrje a többi bűntársával együtt a múltban elkövetett gyilkosságok miatt felelt a bíróságon. Csonti rögtön a per kezdetén, tavaly májusban beismerő vallomást tett. A bűnbanda nyolc tagjára összesen 12 bűntett elkövetése miatt kiszabott büntetés 17 és 25 év között mozog. Az ítélet nem jogerős.

Az ítélet nem életfogytiglan lett, annak ellenére, hogy sokan ezt várták.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa elnökének elmondása szerint Csonti esetében az is közrejátszott, hogy beismerte a bűnösségét, és a büntetőeljárásban részt vevő szerveknek jelentős segítséget nyújtott a bűntények és a bűnbanda felderítésében.

A legmagasabb büntetést, 25 évet, Kristián K. kapta,

aki nem ismerte be az egész bűntevékenységben való részvételt, csak a bűnbandában való tagságot. A bűnbanda Dunaszerdahelyen, Galántán, Komáromban, de Szlovákia és Magyarország más területein is tevékenykedett 1999-től 2010-ig. Erőszakos, személy és vagyon elleni bűncselekményeket, főleg gyilkosságokat követett el, például a Pápay-bűnbanda tagjai ellen, akikkel a felségterületekért harcolt, valamint az ún. strómanok ellen.

A vádlottak között van a volt rendőr, Boris D. is, aki tagadja a vádakat.

A férfi a vád szerint előre tájékoztathatta Sátorékat a rendőrség szándékáról. Az ŠTS 17 évre küldte börtönbe.

„Az ítéletet igazságosnak és törvényesnek ítélem meg.

A Sátor-ügy első szakaszát magunk mögött tudhatjuk. Meg kell dicsérni a nyomozócsoportot, amely továbbra is szorgalmasan dolgozik. További tíz testet ástunk ki, tehát biztosan új vádemelések és eljárások lesznek. A Sátor-ügy folytatódik" – reagált az ítélet kihirdetésére a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze.

Az ügyész szerint valószínű, hogy több, eddig még nem jogerősen elítélt személynek nőni fog a kiszabott büntetése,

ugyanis újabb gyilkosságokkal is megvádolhatják őket. Ezenkívül előkerülhetnek még ún. törvénytisztelő polgárok, akik a közpolitikában is részt vettek, illetve további megrendelők, akik a bűnbandával ölettek meg valakit.

„Úgy gondolom, hogy az elkövetett gyilkosságok számát tekintve a Sátor-bűnbandának nincsen párja.

Nemcsak Szlovákiában, de egész Közép-Európában nem tudok még egy bűnbandáról, amely több mint 40 ember haláláért lenne felelős" – tette hozzá az ügyész.

Sátorék egyik legbrutálisabb bűntette a saját emberük, Andrej Reisz meggyilkolása volt,

akit 2006-ban lőttek le, majd feldarabolták, néhány testrészét ledarálták, majd a folyóba dobták. Hasonlóan brutális volt a bűnbanda fejének, Sátor Lajosnak a 2010-ben történt meggyilkolása is, akinek a földi maradványait és a gyilkos fegyvert még mindig nem találták meg. Sátor holttestét többször kiáshatták és más helyen újra eltemethették, amikor értesültek a rendőrség tervezett akcióiról.

A per, amelyet biztonsági okokból a besztercebányai büntetés-végrehajtási intézet falai között tartottak, majdnem egy év után zárult le.

Húsz éve napra pontosan ugyanazon a napon, amelyen kihirdették az ítéleteket, történt a dunaszerdahelyi Fontána étteremben a Pápay-bűnbanda tagjainak tömeges kivégzése, amelyet Sátor Lajos rendelhetett meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék