lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2019. január 23., 06:32

Megnyílt a Márai Sándor Emlékkiállítás

Ünnepélyes keretek között január 22-én megnyitották a Márai Sándor Emlékkiállítást Kassán, a Mészáros utca 35. alatti házban, a Grosschmid család eredeti lakásában, ahol az író fiatalkorát töltötte.

img_2096-jpg
Galéria
+38 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A megnyitón köszöntőt mondott Köteles Szabolcs, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Rigó Konrád, a kulturális minisztérium államtitkára, Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója, Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese, Lucia Gurbáľová. Kassa alpolgármestere, illetve Jáky Judit, Márai Sándor húgának, Katónak az unokája is szólt a vendégekhez, s köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a tárlat létrejöttéhez. Külön kiemelte azokat, akik mindebben fontos szerepet játszottak, mások mellett Rudolf Schuster volt köztársasági elnököt, Kolár Pétert, a Csemadok Kassai Városi Választmányának egykori elnökét és Ötvös Anna Márai-kutatót.

A látogatókat Mészáros Tibor irodalomtörténész, a kiállítás főkurátora vezette végig a tárlaton, amely időrendben és tematikusan mutatja be Márai Sándor életét és életművét, mindezt az író idézeteivel kísérve. A szövegeket fényképek, festmények, különféle dokumentumok és könyvek egészítik ki, valamint technikai eszközök segítségével a látogatók képeket tekinthetnek meg a korabeli Kassáról, fényképeket láthatnak az író családtagjairól, valamint meghallgathatják Márai Sándor, Lola és Radványi Géza hangját.

Fotó:  Fábián Gergő

A kiállításban helyet kap az író felesége, Matzner Ilona, Lola – akivel több mint hat évtizeden keresztül éltek együtt, aki műveinek első olvasója volt, aki egész életében segítette és támogatta férjét az alkotásban –, illetve Radványi Géza filmrendező, az író öccse is, aki hangfelvételeken mesél az egykori Kassáról, családi házukról, iskolai tanulmányairól. A tárlat részét képezi még több eredeti bútor, amelyek egykoron ebben a lakásban szolgálták a Grosschmid családot. A bútorok a Márai Sándorról szóló kiállításokat évtizedek óta támogató Jáky családnak köszönhetően kerülhettek Miskolc és Budapest után újra Kassára.

A rendezvényről bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd.

img_2064.jpg
Galéria
+38 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.