2019. október 28., 14:23

Megint nem szavaznak a kórházreformról

Már biztos, hogy január elsejétől nem lép érvénybe a tervezett kórházreform. Pénteken még úgy volt, a mai nap folyamán szavazhatnak róla a parlamentben, de a szaktárca vezetőjének kérésére a következő parlamenti ülésszakra halasztják a döntést.

Andrea Kalavská - egészségügyi miniszter
Fotó: TASR

Az aktuality.sk információi szerint Kalavská nem adott magyarázatot arra, miért kérte a szavazás elhalasztását.

Ma már az is biztos, még ha a képviselők szavaznának is a módosításokról a parlament jövő hónapban esedékes ülésszakán, a tervezett időpontnak megfelelően, azaz január elsejétől, biztosan nem indul be a reform.

Lapunk is több alkalommal beszámolt róla, mekkora ellenszélben kellett Kalavskának kidolgoznia a kórházreformot, hiszen talán egyetlen kormánypárti törvénymódosítás sem ütközött akkora ellenállásba, mint Kalavská elképzelései az egészségügy jövőjéről. Komolyan felmerült a tárcavezető lemondása/menesztése is, éppen saját pártja, a Smer-SD köreiből kapta a legélesebb kritikákat. A pártelnök, Robert Fico sem támogatta a reformokat, különösen azok elfogadásának módját, hiszen Fico azt szerette volna, ha kétharmados, alkotmányos jóváhagyással fogadja el a parlament a törvényt, ezzel is szélesítve a "felelősök" körét.

A kórházreform egyik központi eleme lett volna a "szakkórház-rendszer" kiépítése, többek között azáltal, hogy bizonyos évi beavatkozás-szám alatt nem engedélyezte volna azok elvégzését egy adott kórház számára.

Frissítés: Az egészségügyi tárca szóvivője, Zuzana Eliášová a szlovák Hjrügynökség kérdésére elárulta, Andrea Kalavská a kormánypártok képviselőinek kérésére halasztatta el a kórházreformról szóló döntést.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.