2019. július 20., 10:17

Megapert nyert Szlovákia a Pentával szemben

Nyolc éve húzódó per végére tett a bíróság pontot, amikor úgy döntött, elutasítja a Dôvera egészségbiztosító tulajdonosának kártérítési kérelmét. Az ügy még az első Fico-kormány idejébe nyúlik vissza, Fico ugyanis megtiltotta a magán egészségbiztosítóknak, hogy nyereségre tegyenek szert.

penta.jpeg

A Penta tulajdonába tartozó HICEE társaság ezért beperelte az államot. A bírósági döntés értelmében azonban

„nem bizonyított, hogy az állítólagos kár a döntéshozatalkor még fennáll”.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, azt sem tudni, hogy a Dôvera tulajdonosa fellebbez-e az ügyben.

A tiltórendelet 2007-től 2011-ig volt érvényben, 2011-ben ugyanis az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a nyereség tiltása alkotmányellenes. A Penta befektetési társaság még ugyanebben az évben beperelte az államot, és a történelmileg talán legmagasabb kártérítési összegen pereskedett az állammal.

Eredetileg 750 milliós kártérítésről volt szó,

amit később 418 millió euróra módosítottak a kamatokkal együtt, írja az Aktuality.sk portál.

A Penta a bírósági per alatt folyton azt hajtogatta, hogy számára csak az elv a fontos, meg a biztosíték a jövőre nézve, hogy a politikusok nem fogják tetszés szerint változtatni az egészségügyi biztosítók működésének szabályait.

Spekulatív per?

A pénzügyminisztérium szerint, amely az államot képviseli a perben, még mindig nincs megoldva a kérdés, hogy az egészségügyi biztosító haszna az egészségügyi biztosító tulajdona-e. A tárca már korábban a tárgyalás megszakítását kérte addig, amíg az Alkotmánybíróság a szóban forgó kérdésekre választ nem ad, Zuzana Belanová bírónő azonban ezt elutasította, így a minisztérium szerint a nyereség tulajdonlásának kérdése továbbra is csak a becslések szintjén van.

A tárca szerint a per spekulatív volt, amelynek egyedüli célja, hogy pénzt szerezzenek az államtól. Azt állítja, hogy a Dôvera tulajdonosa nem szenvedett kárt, a biztosító részvényesei pedig számviteli műveletek útján a nyereség kifizetésének tiltása ellenére közel félmilliárd eurónyi pénzforráshoz jutottak, ezért helytelen lenne a további kártérítés.

2009-ben ugyanis, amikor a Dôvera biztosító egyesült az Apollóval, egy 400 millió eurós ún. „vánkost”, azaz tartalékot hoztak létre, amit a részvényesekkel szembeni kötelezettségnek neveztek el, és a Dôvera több éven keresztül folyósította nekik. A tárca szerint valós pénzekről van szó, nem csupán számviteli tételekről, amelyeket kivontak a közegészségbiztosítóból.

A Penta képviselője szerint viszont paradox helyzet, hogy az állam először jogellenesen beavatkozott az egészségbiztosítók jogaiba, most meg megpróbál mindettől elhatárolódni.  Azt állítja, az állam nem szolgáltatott semmilyen bizonyítékot a bíróságnak arra, hogy a Dôvera tulajdonosának okozott kárt teljes mértékben kompenzálták, írja az Aktuality.sk.

A Penta szerette volna megfejni az államot

A Penta kitalált egy pert, amelyről azt gondolta, hogy nem veszítheti el, mert olyasvalamit kért, amire nem volt joga, ám abban bízott, ha elsül a kapanyél, szép összeghez juthat, véli a Pravda napilap. Ráadásul a Dôvera az Apollo egészségbiztosítóval való frigye után csinált egy olyan számviteli trükköt, ami a nyereség kifizetését mégiscsak lehetővé tette. Vagyis a részvényeseket nem érte kár, így aztán érthető, hogy a bíró a beadványt elutasította.

Az állam mégse lehet fejőstehén.

Az ügy újra megnyitotta a régi kérdést: indokolt-e az egészségbiztosítók nyeresége. 2011-ben a nyereség megtiltását alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság, ám a kétségek azt illetően, hogy a polgárok azért fizetik-e az egészségügyi járulékokat, hogy egészségügyi ellátásban részesülhessenek, vagy azért, hogy a biztosítók részvényesei szétosszák egymás közt a nyereséget, megmaradtak.

Az olyan rendszerben, ahol a biztosított köteles egészségügyi járulékokat fizetni, így a biztosítók számára automatikusan biztosított a biznisz anélkül, hogy az ujjukat megmozdítanák, miközben a különbségek köztük csak minimálisak, kétségkívül a biztosított húzza a rövidebbet.

Bár a Smer elnöke már 2007-ben (akkor egyébként kormányfő is volt Fico), arra készült, hogy a magán egészségbiztosítókat megszünteti, mind ez idáig semmi sem történt. Nem elég, hogy nem egyetlen biztosítónk van, és a magánbiztosítók kisajátításával kapcsolatos vita is teljesen elhalt, a Penta időközben kiépített egy szinte tökéletes hálózatot: a biztosító – gyógyszertár – laboratórium – egészségügyi létesítmény hálózatát.

És ez nagyon, de nagyon monopolszagú,

véli a Pravda.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.