2019. szeptember 4., 09:28

Már nem kell iskolalátogatási igazolás a családi pótlékhoz

Szeptember 1-től a szülők többségének már nem kell igazolást bevinniük az illetékes munka-, szociális és családügyi hivatalba arról, hogy 15 évesnél idősebb gyermekük még tanul. Ezt a hónap elején érvényben lépett törvény értelmében maga a hivatal szerzi be az oktatási minisztérium információs rendszeréből.

Járási Hivatalt
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az eddigi gyakorlat tehát, amikor minden tanév kezdetén iskolai igazolást kellett bevinni a hivatalba, megszűnik. Ez egy kis könnyebbséget jelent a szülőknek és a diákoknak egyaránt, hiszen ezentúl már nem kell emiatt a hivatalt felkeresni és ott sorban állni. Aki eddig ezt az igazolást szeptember folyamán elfelejtette leadni, az októberben már nem kapott családi pótlékot középiskolás vagy egyetemista gyermekére. Mostantól azonban zökkenőmentesen történik az októberi családi pótlékok kifizetése is.

Kivételt képeznek azok a diákok, akik külföldön tanulnak, mert az ő iskolalátogatásukról nincsenek adatok a minisztérium információs rendszerében. Az ilyen esetekben továbbra is kötelező az iskolalátogatási igazolás leadása.

Családi pótlékra azok a szülők jogosultak, akik gyermeket tartanak el. A pótlék legfeljebb a gyermek 25 éves koráig fizethető ki, amennyiben teljesíti annak feltételeit, vagyis tanulmányokat folytat.

A családi pótlék összege idén januárban 66 centtel emelkedett, összege jelenleg 24,34 euró. A családi pótlékhoz további 11,41 eurós juttatást kapnak azok a szülők, akik nyugdíjasként tartanak el gyermeket.

Megosztás
Címkék