Mamahotelek saját lakás helyett: a fiatal felnőttek egyre hosszabb ideig élnek együtt szüleikkel

ma7 2019. május 21., 11:48

Az utóbbi évek trendje, hogy a fiatal felnőttek egyre hosszabb ideig élnek együtt szüleikkel. Ennek csak részben vannak kényelmi okai. A fő gond, hogy nincs elég pénzük az önállósodáshoz.

A 28 EU-s államban élő 25 és 34 év közötti férfiak harmada él még szüleivel. A gyengébb nem képviselői esetében valamivel jobb a kép, a 25 és 34 év között nők 20 százaléka nem hagyta még el a családi fészket. Átlagosan az ebbe a korcsoportba tartozó fiatalok harmada él még szüleivel.

A hosszabb ideig otthon lakás magyarázható azzal is, hogy a fiatalok manapság tovább tanulnak, sokan közülük több egyetemet is elvégeznek, esetleg titulust szereznek. Az egyre növekvő albérletek és lakásárak pedig nem kedveznek nekik az önállósodásban.

Szlovákia a tagországok közül az „előkelő”, 2. helyen szerepel e téren is. A legtöbb fiatal számára szinte elérhetetlen küldetés harmincéves korra anyagilag saját lábra állni. Nálunk ez a korhatár 31 év körül mozog. Bennünket csak a horvátok előznek meg, ahol átlagosan 31,8 éves korban repülnek ki a gyermekek a családi fészekből.

A legjobban az önállósodás terén a dánok, állnak, ahol a 25 és 34 év közötti fiataloknak csupán 3,2 %-a él még szüleivel, de jól állnak a finnek is, ahol ez a mutató 4,7 %. A svéd fiataloknak is mindössze 6 %-a él még mamahotelben ebben a korban. Nálunk viszont ez a szám 57 %, Horvátországban 60 %, Görögországban 56 %.

Mi van a számok mögött?

Ha körülnézünk szűkebb környezetünkben, akkor biztosan találunk néhány olyan fiatalt, akik már rég befejezték tanulmányaikat, saját keresetük van, de még mindig szüleik nyakán lógnak. Jobb esetben az ingyen koszt és kvártély biztos tudatában félreteszik keresetük nagy részét, hogy mielőbb lakásvásárlásba vagy házépítésbe foghassanak, hiszen a jelzáloghitelhez is szükségesek ma már megtakarítások.

Napjainkban egy telek többe kerül, mint amennyiért nem is olyan régen felépítettek egy házat, az ingatlanárak újra az egeket verik.

Képgalériánk:
Fotó: pixabay.com

 A 25 és 34 éves kor közötti korosztály tagjai közül sokan már élettársi, ritkább esetben házassági kapcsolatban élnek valakivel, gyermekük is van, és hármasban, esetleg négyesben élnek valamelyikük szüleinél és szorgalmasan rakosgatják félre pénzüket a közös családi fészek biztosítása érdekében, vagy már javában építkeznek.

Sajnos olyan példákat is látunk szép számmal, amikor a fiatalok egyszerűen csak élvezik az életet, azt, hogy szüleikkel lakhatnak, mi több, élősködhetnek rajtuk, miközben felelőtlenül szórják a pénzt. Nekik eszük ágában sincs távozni a mamahotelből. Érdemes volna azt is megvizsgálni, vajon a korcsoporton belül hány százalékot tesz ki az ilyen céltalan és meggondolatlan életet élők száma?

Forrás: cas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS