2019. április 16., 08:41

Magyarország vármegyéi és városai monográfiasorozatot kapott a Csemadok

A Csemadok fennállásának 70. évfordulója alkalmából április 15-én került sor Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat példányainak ünnepélyes átadására Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének épületében.

bor1.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Radi Anita

A Nemzetpolitikai Államtitkárság üzenetét Szabolcs Attila tolmácsolta. Az ünnepélyes átadást megtisztelték jelenlétükkel: Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, illetve Szabó József, a pozsonyi magyar nagykövetség első beosztott diplomatája.  

Szabolcs Atilla említést tett Borovszky Samu történész Magyarország vármegyéi és városai című monográfiasorozat 1904-es kiadásáról, amely Pozsony vármegyét mutatja be. A kötet előszavát gróf Pálffy István írta, ebben a következőket mondta el:

Adja a magyarok istene, hogy a békés idők békés munkáját sokáig ne zavarják nagyobb megrázkódtatások”.

Pálffynak azonban csalódnia kellett, mivel egy olyan évszázad kapujában mondta ki mindezeket, amely háborút, szétszakítottságot, és üldöztetést hozott a magyarság számára  – hangsúlyozta Szabolcs Attila.

Fotó:  Radi Anita

„Az, hogy ezek a kötetetek most újra kiadásra kerülnek, arról tanúskodik, hogy a 20. század kataklizmái sem tudták megszüntetni azt a gondolatot, hogy a Kárpát-medence egységes egész. Nem tudta elpusztítani azt a szilárd meggyőződést, hogy a magyar nemzet határai nem esnek egybe az ország határaival, hogy mi, magyarok, téren és időn át összetartozunk” – mondta Szabolcs Attila, majd hozzáfűzte, a Borovszky-sorozat kiadásának időszerűségét az is adja, hogy a Kárpát-medencében újra egységes nemzetben tudunk gondolkodni, amelynek a felvidéki magyarok teljes jogú tagjai.

Köszönetnyilvánítás a Csemadoknak

Szabolcs Attila köszönetet mondott az idén 70. éves Csemadoknak, amely megtartotta a magyar lelket, a magyar szót a Felvidéken, és a nehéz időkben is vigyázója volt az itteni magyar közösségnek. A Csemadok által a felvidéki magyarságnak a nehézségek idején is volt olyan képviselője, amely a közösség őszinte hangja tudott lenni, összefogta és egymáshoz fűzte az itt élő magyarokat. 

Ezek a kötetetek a múltról szólnak, de mégis a jövőről beszélnek. Arról, hogy mi mindenre lehetünk képesek, ha kihasználva a történelmi lehetőséget, Közép-Európa népeivel összefogva, nyelvünket, magyarságunkat, nemzeti kincseinket, köztük a nemzeti himnuszunkat büszkén vállalva közösen munkálkodunk régiónk felvirágoztatásáért”

– hangsúlyozta Szabolcs Attila.

Pető Tibor nagykövet kiemelte, a Csemadok azokban az időkben is létezett, amikor nagyon nehéz volt létezni. Az említett hetven év sok kínnal és keservvel járt. „Voltak időszakok, amikor nem volt egyszerű magyarnak lenni, nem volt egyszerű csemadokosnak lenni, nem volt egyszerű magyarul beszélni az utcán” – mondta Pető.

Fotó:  Radi Anita

A magyar kormány nem véletlenül adta ki újra éppen ezt a munkát. Nem sok ilyen mű készült. Elődeink a 1900-as évek elején nagy vállalkozásba fogtak, és összegyűjtötték a Magyar Királyság minden településéről szóló információkat. Akkoriban nem volt internet, így ez egy komoly kutatómunka eredménye, amelyen nagyon sok embert vett részt – ismertette Pető Tibor.

 A Borovszky-sorozat 70 példányát adományozta a magyar kormány a Csemadoknak

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke megköszönte a magyar kormánynak, a magyar nagykövetségnek és nemzetpolitikai államtitkárságnak mindazt a támogatást és segítséget, amely nélkül a Csemadok szervezete nem tudta volna teljesíteni küldetését a Felvidéken.

Pető Tibor egy oklevelet adott át Bárdos Gyulának, melyben köszönetet mondanak a Csemadok eddig tevékenységéért. Továbbá, a Csemadok 70. jubileumi évfordulója alkalmából a Borovszky Samu monográfiasorozat hetven példányát adományozta a magyar kormány, a magyar nagykövetség és nemzetpolitikai államtitkárság a Csemadok szervezetének.

Bárdos Gyula kiemelte, mindenhová el szeretnék juttatni a sorozatot, és arra biztatni az embereket, hogy folytassák a Csemadokban végzett munkájukat, hisz ez egyéni és kollektív felelősségünk azért, hogy áttudjuk adni a szervezetet jelképező fáklyát a következő nemzedéknek.

bor1.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.