2019. október 17., 16:18

Magyar-magyar tárgyalások: A cél közös, a megegyezésre még várni kell

Ma délután került sor a magyar pártok és mozgalmak újabb tanácskozására, melynek házigazdája ezúttal az Összefogás mozgalom volt. Mózes Szabolcs, az Összefogás képviselője a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta, az új helyzetre (vagyis, hogy az MKP OT szombati döntése alapján, a párt tárgyalásokba kezdett a Híddal – a szerk. megjegyzése), illetve az elmúlt napokban napvilágot látott Gorilla-hangfelvételekre való tekintettel, ma az összes érdekelt fél meghívást kapott a pozsonyi kerekasztal-tárgyalásokra: nemcsak a három párt, de a civil szerveződések képviselői is.

Összefogás sajtó 10.17.
Fotó: Radi Anita

A jelenlévők már a tárgyalás elején egységesen megerősítették közös szándékukat a kormányváltást (pontosabban a Smer leváltását) illetően.

Mózes elmondta, ma egy intenzív párbeszéd zajlott, a következő napokban pedig várják az MKP döntését és felsorolta a prioritásokat, amelyben az összes fél megegyezett, és ami az együttműködésük alapját kell, hogy képezze.

Ezek: a kormányváltás, a közigazgatási reform, a magyar nyelv regionális (hivatalos) nyelvvé tétele, az oktatási és kulturális önrendelkezés, a kettős állampolgárság visszaállítása, a transzparencia (ami az együttműködés jogi kereteit megilleti), a nemzeti kisebbségek és az elmaradott régiók pozitív diszkriminációja, a rendőrség és az ügyészség rendszerszintű átalakítása.

Simon: A tisztesség nem eladó

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke hangsúlyozta, a magyar képviselet megteremtésénél követni kell a tisztességet és a hitelességet. Ilyen szellemben próbálnak tenni azért, hogy létrejöjjön egy egységes magyar képviselet.

Simon negatívnak minősítette, hogy az MKP az elkezdett tárgyalásokból „kitolatott” és tárgyalni kezdett a Most-Híddal.  Bízik benne, hogy nagyon gyorsan lezárulnak ezek a tárgyalások, hogy a Magyar Fórum tudja, milyen formában indul majd a választásokon. Ha nem lesz a kínálat hiteles, akkor nem beszélhetünk kormányváltásról – fogalmazott Simon.

A Magyar Fórum elnöke elmondta, ha az MKP megegyezik is a Híddal, a MF további tárgyalásokat folytat az Összefogással, azonban az egyedül való indulást is elképzelhetőnek tartják.

Egységes magyar képviselet kell

Kocúr László, az MKP pártigazgatója elmondta, az MKP OT szombati tanácsa arra hatalmazta fel a párt elnökségét és a tárgyaló delegációt, hogy továbbra is folytassa a  tárgyalásokat a releváns szlovákiai magyar politikai erőkkel és civil szervezetekkel az egységes magyar lista és magyar képviselet megteremtése érdekében. A szélesebb összefogás alapját az MKP és a Híd együttműködésének a bázisán képzeli el az MKP. Az elkövetkező tárgyalások ennek a megteremtését célozzák meg.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, elmondta, az MKP számára fontos, hogy egy egységes magyar képviselet legyen, és ezért kell folyatni a tárgyalásokat minden releváns szereplővel. Nem ért tehát egyet Simon Zsolt sarkos megfogalmazásával.

Ha nem lesz meg mindenkiben kellő alázat, és nem fogunk odafigyelni arra, mit kíván a választó, és mi mellé tud odaállni, akkor lehet nagyokat mondani, de abból nem lesz egységes képviselet”

– mondta Bárdos.

Megosztás
Címkék