2019. november 20., 15:04

Magyar esélylatolgatás a Nézőpontban Tokár Gézával - VIDEÓ

A hazai magyar politika továbbra is egy veszélyes aknamezőn halad tovább, amelynek a végén megtörténhet, hogy nem lesz igazi magyar képviselet a szlovák parlamentben. A nyár elejétől zajló egyeztetések, amelyek a teljes magyar politikai spektrumot lefedték volna, úgy tűnik végleg zátonyra futottak. A magyar választókat megszólító két legerősebb formáció a jelek szerint külön-külön formációkban vág neki a választásoknak. Hogy vajon milyen eséllyel indulnak neki a megmérettetésnek, ezt próbáltuk kielemezni a Nézőpont legújabb adásában Tokár Géza politikai elemző segítségével.

Sokak számára már rosszízű kabarénak tűnhet az egyeztetési sorozat, amelyet a pártok a közös magyar politikai képviselet kialakítása érdekében folytattak. Továbbra is tart az egymásra mutogatás, amely során néhányan még a bizonyítványukat magyarázzák, hogy miért nem sikerült a megegyezés.

A lényeges eltérés az álláspontok között az volt, hogy a Most-Híd vegyespárt továbbra is a multietnikusság fontosságát hangsúlyozta, azaz a szlovákokkal, ruszinokkal és más nemzetiségekkel közösen kívánta folyatni a politizálást, miközben a szlovák választóik nagy része már elfordult a párttól, a ruszinokkal való szövetség erejét pedig már lepróbálták az EP-választások során, és az eredmény szánalmasnak bizonyult.

A másik töréspont a Smerrel való további kormányzás lehetőségének elutasítása volt, amely szintén választói elvárás, hiszen a párt támogatottságának zuhanórepülése is ezt igazolja.

A Magyar Közösség Pártja pedig a mérleg másik serpenyőjében van, amely eddig biztosan hozta a maga 100 ezer szavazóját, a párt tagsága viszont elutasította a Most-Híd által felkínált házassági szerződést, amely egyértelműen a vegyespártnak kedvezett volna. Így most sokak szerint van két hunyó és egy vesztes, amely a magyar választó.

A két nagy politikai erő a jelenlegi felmérések szerint néha együtt sem hozza a 7%-os eredményt, ez elosztva kettővel, egy kudarc előszelét vetíti elénk.

A jelenleg folyó tárgyalások alapján hárompárti közös lista vetélkedik majd egy multietnikus listával, ezt a képet árnyalja majd a szlovák pártok szirénéneke a magyar választók felé. Vajon mire számíthatunk, mi magyarok? Erről beszélgettünk a Nézőpont stúdiójában Tokár Géza politikai elemzővel, akit Kolek Zsolt, a ma7 médiacsalád politikai rovatvezetője kérdezett. Nézze velünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.