2019. október 23., 15:25

'Lex Haščák' bevezetését javasolja a PS-Spolu

A PS-Spolu, programjában is beharangozott, törvénymódosítást terjesztene a parlament elé, amely szándékuk ellehetetlenítené, hogy egy nagyvállalat túl nagy hatalomra tegyen szert.

penta.jpeg

A PS-Spolu pár héttel ezelőtt bemutatott választási programjában is szerepelt, külön a Pentához hasonló cégekre kiélezve, hogy a párt szeretné elérni, egy-egy cég ne rendelkezhessen túlzottan nagy érdekeltségekkel a piac egy adott területén.

A progresszívek javaslata szerint, az egészségügyben például nem engedélyeznék, hogy a Penta egyszerre tulajdonoljon kórházakat (pl: Dunaszerdahelyen), gyógyszertárakat (Dr. Max) és biztosítót (Dôvera) is.

A párt saját bevallása szerint ezzel az oligarchák hatalmát kívánja visszaszorítani. A törvényjavaslat a médiabefolyással rendelkező cégek működését is korlátozná. A tervezet szerint az a vállalat, amely érdekeltséggel bír valamilyen médiumban, nem üzletelhetne intenzíven az állammal. Ez olyan cégekre vonatkozna, amelyek az egészségügyben, a szociális ellátásban vagy a közlekedésben érdekeltek.

A Penta közleményében választási fogásnak és populista sületlenségnek minősítette a javaslatot, leszögezve a világ számos országában megfigyelhető az egészségügyi ellátás koncentrációja, amely a tanulságok szerint nagyobb hatékonyságot és jobb betegellátást biztosít.

A vállalat szóvivője, Gabriel Tóth hozzátette, még mindig az állam a legnagyobb tulajdonos az egészségügyi szektorban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.