2019. június 27., 11:45

Lex Harabin, avagy mindenki Harabin ellen

Az SaS-es Alojz Baránik kihasználva a lehetőséget, hogy Gál Gábor igazságügyminiszter a bíróságokról szóló törvény újabb módosítását a testület elé terjesztette, egy olyan módosítójavaslattal állt elő, amelynek értelmében a nemzeti vagy az Európai Parlamentbe képviselőjelöltként induló bíró elveszíti a talárját.

201607191549000.harabin01.jpg

A Postoj.sk portál szerint Baránik nem titkolja, hogy a javaslata célpontja Štefan Harabin volt, akiről azt rebesgetik, szeretne politikai pályára lépni. Baránik azzal indokolja a javaslatát, hogy olyan helyzet állt elő, amikor a sikertelen államfőjelölt egyúttal a Legfelső Bíróság bírója munkaidőben olyan videókat vesz fel, amelyekben a politikai ellenfeleit sértegeti.

Hogyan (nem) megszabadulni Harabintól

Ritka eset, amikor egy törvény kapcsán a szlovák parlamentben összefognak a kormánypárti képviselők (ez esetben a nem fasiszta) ellenzékiekkel.

Harabin azonban olyan veszély, amely még ezt a vasszabályt is felülírja, véli a Denník N napilap, amely szerint azt, hogy ennek az embernek miért nem lenne szabad bírónak, de képviselőnek sem lennie, nem kell magyarázgatni. De bármennyire nem tetszik is nekünk Harabin, az az igazság, hogy Baránik módosító javaslátanának több hiányossága is van.

Az első gond vele az, hogy bár valamennyi bíróra vonatkozik: nyilvánvaló, hogy a célja ennek az egyetlenegy életének a bonyolítása. És ez minimum erkölcsi szempontból kifogásolható. A másik gond azonban jogi vonatkozású. Több jogásznak az a véleménye, hogy a javasolt jogszabály nem biztos, hogy összhangban van az Alkotmánnyal. Erre figyelmeztetett például Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter, aki a javaslatot egyébként megszavazta, és az utódja, Gál Gábor is, aki nem állt ki mellette.

A harmadik – politikai – gond a javaslattal az, hogy 2020 márciusában, amikor a rendes parlamenti választás esedékes, Harabin majdnem 63 éves lesz, vagyis már csak 2 évig lehetne bíró. Ezért aztán erős lesz a kísértés, hogy lemondjon a bírói tisztjéről, és azzal a vízióval menjen a parlamenti választásba, hogy ott legalább 2 évvel tovább lehet képviselő, mint amennyi ideig bíró lehetett volna. Így aztán nem biztos, hogy

akik a törvény útján szerettek volna az esetleges konkurensüktől megszabadulni, elérik a céljukat.

„A független kormánytag”

Harabin bírónak láthatóan megtetszett ez a meg-megszakított politikai turisztika, és harmadszor is megismételné azt, véli az Aktuality.sk portál. S bár az Alkotmány már eddig is tiltotta, hogy a bírók politikailag aktívak legyenek, mint párttagok,

Harabin minden alkalommal megkerülte ezt a szabályt, formailag ugyanis nem volt párttag, így a bírói tisztsége megmaradhatott

(bár ideiglenesen felfüggesztették azt). Így lehetett Harabin „független miniszterelnök-helyettes”, és valahogy így szeretne „független pártelnök” is lenni, írja a portál oldalán Dag Daniš hozzáfűzve, olyan ez, mint az őrültek hajóján.

A portál szerint a javaslatnak két hibája is van, először is nem az Alkotmány módosítására irányul, amely nem számolt az olyan ismételt spekulációkkal, amelyeket a „bíró–miniszterelnök-helyettes–bíró–államfőjelölt–bíró–parlamenti képviselőjelölt” Harabin véghezvisz. Az Alkotmány több paragrafusa is ugyanis a Harabinéhoz hasonló esetekben csak a tisztség felfüggesztését írja elő, nem pedig a megszüntetését. Más szavakkal, az SaS képviselője által keresztülvitt törvénymódosítás valószínűleg alkotmányellenes.

A másik gond, hogy a játékszabályok megváltoztatására aránylag röviddel a választás előtt kerül sor, amikor a pártok és a jelöltek már elindították a kampányukat, és ez nem tisztességes, véli Daniš.

Persze a fő problémát nem a képviselők, a törvény vagy az Alkotmány jelentik,

a fő gond Harabin meg a piszkos módszerei.

Annak a bírónak, aki a politikai karrier mellett dönt, le kellene mondania a tisztségéről, hogy tisztességet, megbízhatóságot mutasson, tiszteletet a szabályokkal szemben. Harabin azonban ezt elutasítja, nyilván azért, mert a mečiarista/lexás barátainak szükségük van rá a politikában, de bíróként is, attól függően hogyan sül el a választás.

A jó hír az, hogy Harabin mindkét fronton leégett.

Politikusként hiteltelenségi rekordot döntött (a 75 százalékos elfogadhatatlanságával még Kotlebán is túltett), bíróként pedig fegyelmi eljárás indult ellene. Amiatt a hallatlan többletmunkáért, amit tavaly Robert Lališ maffiavezér érdekében végzett, írja Daniš.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.