2019. október 22., 15:24

Lemondott a Smer-SD két kassai szervezetének teljes vezetése

A Smer-SD párt két kassai járási szervezetének összes vezető tisztviselője lemondott, és a párttagságukat is felfüggesztették. A TASR hírügynökséget Monika Smolková, a Smer-SD volt európai parlamenti képviselője és a Kassa III járási szervezet távozó elnöke tájékoztatta.

monika-smolkova.jpg
Fotó: TASR

A Kassa III és Kassa IV járásban összesen tizenhat vezető párttag mondott le. Köztük van Jozef Andrejčák is, Kassa egyik városrészének polgármestere. A párttagságukat október 1-jével függesztették fel. Smolková szerint további párttagok fognak csatlakozni, reagálva a Smer-SD-vel kapcsolatos ügyekre. A két említett járási szervezetnek összesen mintegy 210 tagja van.

Bízunk benne, hogy a Smer-SD párt még most, a választások előtt tesz valamilyen lépést a megtisztulás felé, hogy megszabaduljon azoktól az emberektől, akik ártanak a jó hírnevének. Ha ez megtörténik, továbbra is szociáldemokraták maradunk, készek leszünk megújítani a párttagságunkat, küzdeni a szociáldemokrácia alapelveiért és támogatni a Peter Pellegrini vagy más által vezetett Smer-SD pártot a küszöbön álló választásokon”

– mondta Smolková.

A Smer-SD elégedetlen kassai tagjai Smolkovával az élen májusban levélben szólították fel Robert Fico pártvezetőt és Robert Kaliňák alelnököt, hogy mondjanak le a pártban betöltött funkciójukról. Egyben felkérték Peter Pellegrini alelnököt, hogy pályázza meg a pártelnöki posztot. A levélírók rendkívüli pártkongresszus összehívását is indítványozták. A Smer-SD kassai kerületi tanácsa egy hónappal későbbi ülésén támogatásáról biztosította Robert Fico pártelnököt. A tanácstagok nem látták indokoltnak a rendkívüli közgyűlés összehívását sem. Az ülésen Fico is jelen volt.

A követelésünket 50 százalékra teljesítették. Robert Kaliňák úr bejelentette, hogy már nem fogja jelöltetni magát semmilyen tisztségre, amit üdvözöltünk, de ugyanezt vártuk volna el Robert Ficótól is. Ez nem történt meg, így felfüggesztettük a tagságunkat”

– fejtette ki Smolková.

Hozzátette: ehhez a lépéshez az is hozzájárult, hogy Fico szeptemberben megköszönte a távozó igazságügyi államtitkárnak, Monika Jankovskának (Smer-SD) az elvégzett munkát. Utóbbit Marian Kočner vádlottal hozták összefüggésbe.

Az elégedetlen párttagoknak az sem tetszik, ahogy a pártelnök nyilatkozott Milan Mazurekről, az ĽSNS volt képviselőjéről, akit nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás ügyében ítéltek el. Fico szerint a volt képviselő csak azt mondta ki, amit csaknem az egész nemzet gondol.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!