lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2019. február 28., 19:15

Lavina áldozata lett egy hegyimentő

Lavina végzett a Poduplaszki-völgyben a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) egyik munkatársával. A mentőszolgálat információi szerint a férfire és egy másik társára a délelőtti órákban zúdult le a lavina, miközben egy csúcsra másztak fel.

Magas-Tátra lavina
Fotó: TASR

„A másik férfi nagyjából száz méterrel a csúcs alatt rekedt, és elveszített minden kapcsolatot a társával" – írja a HZS a honlapján. A hegyimentők azonnal a poprádi Air Transport Europe légimentő-szolgálat segítségét kérték. Ótátrafüreden a helikopter felvette a kiképzett mentőkutyát és gazdáját. Egy másik mentőcsoport a szárazföldön közelítette meg a helyszínt, egy harmadik csoport pedig a helikopter-leszállóhelyen várakozott, bevetésre készen.

Az egyik hegymászót a helyszínre érkezés után azonnal megtalálták. Félig betemette a lavina, aminek következtében az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. „A másik hegymászót ki kellett szabadítani, de az erős széllökések miatt ez a Poduplaszki-völgy felől már nem lett volna lehetséges. A mentők ezért a lengyel légimentők segítségét kérték, akik a Poduplaszki-Békás-tavak völgye felől próbálták a férfit megközelíteni" – írta a HZS. A mentés még jelenleg is tart.

A HZS egyúttal őszinte részvétét fejezte ki az áldozat családjának. „Ez a baleset mindannyiunkat nagyon mélyen érintett, hiszen egy sokéves munkatársunkat és egy áldozatkész hegyimentőt veszítettünk el. Nyugodjon békében" – mondták.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.