Lajčák: Még mindig napirenden a katonai repterek felújítása

ma7 2019. szeptember 11., 11:26

A mai kormányülés előtt Miroslav Lajčák külügyminiszter úgy nyilatkozott, továbbra sem került le a napirendről, hogy a szliácsi és a konyhai (Kuchyňa) katonai repterek felújítását külső forrásokból biztosítsák.

Fotó: TASR
A tárcaközi egyeztetés jelenleg is zajlik. Több megoldás is körvonalazódik, hogyan teremtsük elő a külső forrásokat.

– közölte Lajčák a sajtó érdeklődésére.

Ugyanakkor arról, hogy a munkálatokat állami forrásokból finanszíroznák úgy nyilatkozott, hogy ennek is megvan a maga politikai realitása. Lajčák kijelentette, sajnálja, hogy a szükséges felújításokból aktuálpolitikai kérdést csináltak, és sokan támadták azt az elképzelést, hogy az amerikai védelmi minisztérium támogatásából finanszíroznák a projektet.

A támogatást jövőre is megkaphatjuk, ha a kormány jelzi, hogy elfogadja a pénzt. (...) A Pentagon javaslatára kell majd erről a Kongresszusnak döntenie.

A védelmi együttműködésről szóló megegyezés (DCA - Defense Cooperation Agreement) keretein belül az Egyesült Államok közép-európai szövetségeseivel szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatait (nyilván a formálódó orosz erőtér kárára - a szerk. megj.). Az egyezmény keretein belül fegyverek, gépek és katonai infrastruktúrák vásárlását, felújítását támogatnák.

Az SNS nyomására a kormánykoalíció végül nem is vett részt a tárgyalásokon, hiába támogatta Lajčák a részvételt.

A nemzeti párt attól tart, a támogatással az ország túlságosan kiszolgáltatná magát az amerikai hadsereg érdekeinek.

Forrás: TASR, sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS