2019. augusztus 19., 11:34

Kórházreform: belső lázadás a Smerben

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter nyíltan szembehelyezkedett az őt jelölő Smer-SD álláspontjával.

Andrea Kalavská
Fotó: TASR

Amint arról hírt adtunk, az egészségügyi tárca vasárnap közölte, hogy a kórházak reformjáról, közismertebb nevén stratifikációjáról szóló törvényt nem alkotmánytörvényként kívánja előterjeszteni.

Az egészségügyi minisztert jelölő párt, a Smer-SD parlamenti frakciója nem fogja támogatni a kórházreformot,

amennyiben azt az egészségügyi tárca egyszerű törvény formájában nyújtja be - fogalmazott a párt sajtóosztálya, ugyancsak tegnap.

A hírek szerint Kalavskával Robert Fico pártelnök már korábban közölte, ha a törvénytervezetet nem alkotmánytörvényként nyújtja be, akkor azt a párt parlamenti képviselői nem fogják támogatni.

A nézetkülönbségek úgy tűnik továbbra is fennállnak,

Kalavská ma azt nyilatkozta, csalódott a Smer-SD állásfoglalása miatt. Szerinte további tárgyalásokra lesz szükség a kórházreform lehetséges alternatíváiról.

A jogszabály lényege, hogy a kórházakat a jövőben három kategóriára osztanák és meghatároznák, hogy az egyes kategóriákba tartozó intézmények milyen egészségügyi beavatkozásokat végezhetnének.

A kórházreformot bírálta a Szlovák Orvosi Kamara (SLK). A szervezet szerint nincsenek megfelelően felkészülve a gyakorlati megvalósításra.

A minisztérium a lépést az Egészségügyi Politikai Intézet (IZP) elemzésével és előrejelzésével indokolta, amely szerint abban az esetben, ha nem változik semmi, 2030-ig 3100 orvos és csaknem 10 000 egészségügyi nővér fog hiányozni a szlovák egészségügyből. Kalavská korábban a populáció öregedésére utalva kiemelte: több, lábadozásra szánt kórházi ágyra is szükség lesz.

A kórházreform megosztja a kormánykoalíció pártjait is, az SNS nem szeretné, ha ennek következtében kórházakat zárnának be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.