Bicskanyitogató üzenetváltások Kuciakék meggyilkolásával kapcsolatban - FRISSÍTVE

ma7 2019. augusztus 14., 15:40

A DenníkN nyilvánosságra hozta Marián Kočner és Alena Zsuzsová gyomorforgató üzenetváltásait, amelyekből kiderül, miként viccelődtek a nem sokkal korábban hidegvérrel kivégzett fiatal újságíró Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová rovására.

Fotó: TASR

Az üzenetek nem jelentenek könnyű olvasmányt. Elkeserítő és felháborító olvasni őket. Kiviláglik belőlük, hogy a feltételezett megrendelők semmi részvétet nem éreztek áldozataik iránt. A Threema nevű, kódolt üzenetek váltására használható applikációban talált párbeszéd valódiságát Kočner persze letagadta, így tegnap hiába akarták kihallgatni, nem volt hajlandó vallomást tenni. Az egykori nagyvállalkozó ügyvédje közölte a sajtóval, hogy közel 150 A4-es oldalnyi üzenetváltás van a nyomozók birtokában, de Marek Para természetesen hamisnak nevezte a dokumentumokat, és azt állítja, a párbeszédből kiderül, résztvevőinek nem lehet köze a gyilkossághoz.

Már megint nincs miről írniuk, hülyeségekről találgatnak!"

- méltatlankodott Zsuzsová egyik üzenetében.

Zsuzsová személye egyébként nem egyértelmű, de az üzenetváltások alapján szinte biztos, hogy vele beszélgetett Kočner. Para szerint azonban addig, míg a hatóságok nem hozzák nyilvánosságra milyen módon törték fel az üzenetek kódolását, és azt nem vetették szakérti vizsgálatok alá, addig nem lehet komolyan venni ezeket a bizonyítékokat.

Fene se érti ezt a nagy felhajtást, egy ostoba firkász körül!"

A DenníkN ezzel szemben úgy tudja, közel 600 oldalra rúg az üzenetváltások sora, a gyilkosság előtti hetektől egészen az azt követő néhány napig, ráadásul ezek szépen összecsengenek Zoltán Andruskó vallomásának állításaival. Persze nem csak a gyilkosságról beszélgettek, az üzenetek televannak egyéb aktuálpolitikai, sőt teljesen magántermészetű dolgokkal is. Kočner például többször figyelmeztette a gyilkosság megrendelésének közvetítésével vádolt Zsuzsovát, hogy az lehetőleg ne üzenetben küldjön fontos információkat, találkozzanak inkább személyesen a vállalkozó bacsfai golfpályájának kávézójában.

Kíváncsi vagyok, hogy találják majd meg Olaszországban a gyilkosokat!"

- jegyezte meg cinikusan Zsuzsová Kočnernek, miután Kuciak cikkei alapján a nyomozók először az olasz szálat próbáltak felgöngyölíteni.

Pár nappal később Kočner azt írta:

Vajon most milyen teóriával jönnek elő? (...) Lassan már csak Soros marad."

Különösen felháborító az az üzenetváltás, amelyben a lányát gyászoló Zlatica Kušnírová nyilatkozataiból űznek gúnyt, mondván honnan tudná, mikor halt meg a lánya pontosan, nem volt a helyszínen.

Lehet, hogy féltíz körül még b*sztak egyet! Egy utolsó döfés! Jujj, de szemét vagyok!"

- írta egy alkalommal az ártatlanságához váltig ragaszkodó nagyvállalkozó.

A gyilkosság utáni tömegtüntetésekre reagálva arról beszélnek, jó, hogy nem avatják szentté Kuciakékat. Ekkor "hangzik el" a nyilvánosságra hozott üzenetek legfelháboríttóbbika. Kočner azt fejtegeti, Szent Kuciak néven egy alapítványt hoz létre, hiszen

(...) ki lehetne jobb patrónus a meggyilkolt újságírónál, úgyis tele van már patronokkal."

Az online napilap közölte, a közeljövőben fokozatosan nyilvánosságra hozzák a lefoglalt üzenetváltások mindazon részét, amelyek nincsenek közvetlen hatással a nyomozásra.

A felek néhány édes, évődő üzenetet is váltottak egymással. Jó reggelt és jó estét kívántak egymásnak, érdeklődtek a másik hogyléte felől.

Minden pillanatban egy új meglepetés. A rólad szóló cikkek ehhez képest semmit nem érnek."

- írta Zsuzsová Kočnernek, majd szmájlikkal megtűzdelve hozzátette, Kočner a kanyarban sincs az olasz maffia trükkjeihez képest.

A furcsa pár azon is jókat derült, hogy könnyen lehet, az áldozatok családjainak jogi képviselője, Daniel Lipšic állhat a gyilkosságok mögött.

Van is benne logika!"
Elbukik a kormány(...), ő lesz az igazságosztó, és három legyet is üthet egy csapásra!"

- poénkodott Zsuzsová és Kočner Lipšic felajánlásán.

0 HOZZÁSZÓLÁS