2019. március 8., 18:54

Kompromisszumra jutott az MTA és az ITM a kutatóhálózat-ügyben

Közös irányítású testület fogja irányítani a jövőben az akadémiai hálózatot – ez a megszületett megállapodás legfőbb pontja. Május 31-ig biztosított a mostani keretek között a finanszírozás.

mta-akademia.jpg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az alábbi közleményt jelentette meg az MTI-ben. A közlemény alapjána következő pontokban állapodott meg az Akadémia és a minisztérium:

 

I. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke tudomásul veszi a Kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni.

 

II. A tárgyaló felek megállapodnak abban, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatának 2020. január 1-től történő működtetésére a következő elvek mentén dolgoznak ki javaslatot:

1. Az MTA kutatóintézet-hálózata az új struktúra kialakulásakor egyben marad, az esetleges belső strukturális változtatásokról az új Irányító Testület dönt.

2. A létrehozandó Irányító Testület(ek)be az MTA és a Kormány paritásos alapon küld képviselőket, a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. A testület elnökét az MTA elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter konszenzusos javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki.

3. Az MTA kutatóintézet-hálózat által használt/működtetett vagyon az MTA tulajdonában marad. Az érintett vagyon új konstrukcióban történő rendelkezésre bocsátásának jogcímét meg kell határozni.

4. Az intézetek az MTA névjegyét (»brandjét«) használhatják, ha az MTA követelményeinek megfelelnek.

5. A kutatóintézet-hálózat világos, hosszútávú stratégia mentén (beleértve a finanszírozást is) működik.

6. Az intézethálózat működtetését önálló jogi személy végzi. Ennek jogi formáját a tárgyaló felek később egyeztetik.

7. Az ITM Minisztere biztosítja a 2019. január 1. és 2019. május 31. közötti időszakra az MTA kutatóintézet-hálózat működését szolgáló személyi és dologi forrásokat.

8. A fenti elvek szerinti megállapodást követő időszakban az új irányítási rendszer életbe lépéséig az MTA kutatóintézet-hálózat finanszírozása legalább a 2019. évi színvonalon biztosított.

9. A Kormány célja a kutatási források jövőbeli növelése.”

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!