Kölcsönös megértésre, toleranciára buzdított az ombudsman a roma holokauszt emléknapján

ma7 | TASR 2019. augusztus 03., 07:25

Egy fejlett, öntudatos és demokratikusan gondolkodó társadalom nem engedheti meg, hogy a holokauszt megismétlődjön. Ezt pénteken jelentette ki Mária Patakyová ombudsman a roma holokauszt emléknapja (augusztus 2.) alkalmából.

Fotó: TASR

Patakyová szerint a roma holokausztnak nem szabad eltűnnie a kollektív emlékezetből.

„Ellenkezőleg, arra kell inspirálnia, hogy nagyobb tiszteletet és szolidaritást mutassunk sebezhető embertársaink felé. Ne tévesszenek meg minket a gyűlölködő megnyilvánulások, amelyek megbontják a társadalmi összetartást, és – ahogy a történelmi példák mutatják – tragikus eseményekhez vezetnek” – figyelmeztetett Patakyová.

Az ombudsman szerint társadalmunk erejét csak a kölcsönös megértéssel, a toleranciával, valamint a leggyengébb és legveszélyeztetettebb közösségek megsegítésére tett igyekezettel mutathatjuk meg.

A roma holokauszt emléknapján az 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakáról emlékezünk meg, amikor az Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborban 2900 szintót és romát gázosítottak el. Zuzana Kumanová, az In Minorita Polgári Társulás tagja szerint 1939 és 1945 között Európában több mint 300 000 roma vesztette életét.
0 HOZZÁSZÓLÁS