Kiszélesítenék a bírói tanács és az igazságügyi tárca hatáskörét

ma7 | TASR 2019. október 21., 14:17

Kiszélesítenék a bírói tanács és az igazságügyi minisztérium hatáskörét a törvénysértő bírókkal szemben. Erről Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő beszélt hétfői találkozójuk után. A találkozón részt vettek Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter, valamint a rendőrség, az SZK Bírói Tanácsa és a Főügyészség képviselői is.

A kormányfő megerősítette, hogy az igazságügyi tárca néhány órán belül előkészíti azokat a törvényjavaslatokat, amelyek lehetővé teszik a bírók és az ügyészek gyors felelősségre vonását.

Hozzátette: nem akarja, hogy ezek olyan olcsó javaslatok legyenek, amelyeket Lex Jankovská vagy Lex Trnka néven emlegetnek majd.

„A mai tárgyalások eredményeit fontos lépésnek tartom, mely elősegítheti az ügyészségek és a bíróságok megtépázott hírnevének helyreállítását, valamint a közbizalom fokozatos visszaszerzését” – jelentette ki a kormányfő.

Úgy véli, az új jogszabályok lehetővé teszik majd, hogy megbüntessék azokat, akik visszaéltek a hivatásukkal, hiszen az ilyen bírók és ügyészek szégyent hoznak tisztességes kollégáikra is.

Pellegrini szerint ez utóbbiak vannak többségben. „Nem állíthatjuk populista módon azt, hogy az egész igazságszolgáltatásunk rossz, mert ezzel a szélsőségesek kezére játszanánk, akik erőskezű kormányzást követelnek a demokrácia helyett” – figyelmeztetett a miniszterelnök. Hozzátette: a hétfői munkaértekezlet konstruktív szellemben zajlott, minden résztvevő konkrét törvényjavaslatokkal érkezett.

Gál kilátásba helyezte, hogy a mai tárgyalások eredményeit már este bemutathatják. „Biztosnak kell lennünk abban, hogy a javaslatainkat nem fogják megtámadni az Alkotmánybíróságon, hogy nem lesznek retroaktívak és hogy nem fogják akadályozni a bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonhatóságát” – fűzte hozzá Gál. A miniszter egyelőre nem árult el konkrétumokat a tervezett módosításokról.

0 HOZZÁSZÓLÁS