2019. március 16., 13:00

Kiska reméli, hogy az új elnök folytatni fogja a küzdelmét

Andrej Kiska államfő bízik benne, hogy az utódja folytatni fogja a harcot a tisztességes és igazságos Szlovákiáért. Ezt azután jelentette ki, hogy a délelőtti órákban felesége társaságában leadta a szavazatát szülőhelyén, Poprádon.

kiska-szavaz.jpg
Fotó: TASR

„Itt álltam öt évvel ezelőtt, azt kérdezték tőlem, hogy érzem magam, találgattuk, mi lesz az eredmény. Az öt év letelt, és az országunkban sok minden megváltozott. A legfrissebb események fényében – ami Bašternákot illeti, illetve azt, ami Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának körülményeiről kiderült – úgy vélem, rendkívül fontos, hogy tovább folytassuk ezt a harcot. Azt a személyt választottam, akivel kapcsolatban meggyőződésem, hogy tovább fog küzdeni” – fejtette ki Kiska.

Az elnök azt kérte az állampolgároktól, hogy járuljanak az urnákhoz, és ne hagyatkozzanak arra, hogy a szavazatukra csak a választások második körében lesz szükség. „Már ma is nagyon fontos minden egyes szavazat” – hangsúlyozta az államfő. Hozzátette: a választások éjszakáján az első eredményeket poprádi otthonából fogja figyelni. Bízik benne, hogy a választások jó eredményt hoznak az ország számára, és az emberek a megfelelő elnököt fogják megválasztani.

Kiska egyszersmind kisebb mérleget vont az elmúlt öt évről. Az újságíróknak azt mondta, hogy a legemlékezetesebb pillanat talán a Ferenc pápával való találkozása volt. „A legnehezebb ezzel szemben a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása körüli események voltak, illetve mindaz, ami ezután következett. Ez egy nagyon szomorú és nehéz időszak volt az országunk számára, de az emberek százezrei az utcákon megmutatták, milyen Szlovákiát akarnak – tisztességeset és igazságosat” – fejtegette Kiska.

Hozzátette: az elmúlt öt év a küzdelemről szólt, főleg akkor, amikor az iskolaüggyel, az egészségüggyel vagy a roma problematikával kapcsolatos kérdéseket nyitott meg. „Olyan időszak volt, amikor el kellett köteleződnünk a külpolitikát tekintve, és az elnök szava az Európai Unió, valamint a NATO felé mutató egyértelmű irányról mindig nagyon erős volt. Biztosan folytatni fogom a küzdelmet és mindent megteszek azért, hogy olyan emberekből álljon össze a kormány, akik képzettek, de tisztességesek is” – közölte az államfő, aki egy kicsit sajnálja, hogy bizonyos ügyeket tekintve nem sikerült olyan messzire jutnia, amennyire szeretett volna.

„Néhány ügy megoldatlan maradt, ennek nem örülök, de hiszem, hogy az a személy, akire ma szavaztam, folytatni fogja a törekvéseimet” – tette hozzá Kiska. A jövőjéről nem akart részleteket elárulni, csak annyit mondott, hogy pontosan tudja, mit fog csinálni

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.