2019. január 1., 14:27

Kiska: 2018-ban a szlovák társadalom helyt állt, de még sok munka vár rá

Az elmúlt év egy újabb áttörést hozó „nyolcas” évként kerül be a történelemkönyvekbe. Ezt Andrej Kiska köztársasági elnök jelentette ki szokásos újévi beszédében. Az államfő úgy véli, a szlovák társadalom helyt állt és az új évben erősebben és ellenállóbban lép át. Ugyanakkor hozzátette, hogy a demokrácia nem ismer végleges győzelmeket és végleges vereségeket.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

„A demokrácia egy folyamat. A demokrácia munka. 2019-ben sok munka vár ránk”– állapította meg.

A két fiatal meggyilkolása és annak következményei Kiska szerint az ünnepségek és emlékezés évét a tisztességért és igazságosságért vívott csata évévé változtatták.

„2018-ban le kellett vennünk a rózsaszín szemüveget saját országunk történetét írva, hogy képesek legyünk szembe szállni a csüggedéssel, a bizalmatlansággal és a jobb jövőbe vetett remény elvesztésével”

– mondta Kiska.

Az államfő ugyanakkor meg van győződve arról, hogy akik össze tudnak fogni a tisztesség és igazságosság érdekében, mindig képesek a demokráciát tovább bővíteni és megvédeni. 2018-ban olyan társadalommá értünk, amelyik még a legrosszabb valóságra is a változtatás vágyával tud felelni és ezért tisztességes eszközökkel képes is harcolni. Szerinte éppen a „nyolcas” évfordulók igazolják, hogy a jó és rossz harca mindig tart, váltakoznak az ország történelmének dicső napjai és a tragédiával terhes napok.

Az elnök nagy kihívásnak tartja olyan megoldások keresését, amelyekkel megelőzhetők az extrém megoldások és az olyan politikusok ténykedése, akik megvetik a demokráciát. Hangsúlyozta, ezzel a kihívással szembesül az ország a közelgő köztársaságielnök-választáson és európai parlamenti választáson is. Fontos azonban szerinte azok megértése is, akik más szemmel néznek a világra. „Hogy bennünket a nézetbeli különbségeink ellenére összekössön a remény, a változás jobb irányba lehetséges” – tette hozzá Kiska.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.