2018. szeptember 22., 14:58

Kis Projektek Alapja

A Rába–Duna–Vág Európai Területi Együttműködés Nagyszombat megyével és a Széchenyi Nonprofit Programirodával karöltve egy közös vállalkozásba fogott Kis Projektek Alapja elnevezéssel. Ennek a részleteit most csütörtökön (szeptember 20-án) az Interreg SK–HU tervezet dunaszerdahelyi bemutatója keretében vitatták meg. Ez a Szlovákia és Magyarország határa mentén található régiókat érinti és a 2018–2022 közötti időszakra vonatkozik.

magyar-szlovak-egyutt.jpg
Fotó: Archívum

Az alap olyan tevékenységeket támogat, amelyek segítik a határon átívelő együttműködést. Az első felhívást a kis projektek anyagi támogatási kérelmére 2018. szeptember 3-tól november 2-ig hirdették meg. Ennek keretében a hét régióban élő igénylők 20 ezer és 50 ezer euró közötti összegű anyagi támogatást igényelhetnek az Európai Uniótól az összesen leosztható 5,3 millió euróból.

Mint Nagyszombat megye főnöke, Jozef Viskupič elmondta, a pályázóknak 15 százalékos önrésszel kell rendelkezniük. A támogatásra jogosultak körébe elsősorban az önkormányzatok, az egyházak, az iskolák és a felsőfokú tanintézmények tartoznak. Az alap célja a határon átívelő összetartozás megerősítése a lokális együttműködés támogatása révén, valamint a hosszú távú együttműködés javítása a határ két oldalán tevékenykedő intézmények között.

Ebből az alapból elsősorban kisebb volumenű rendezvényeket lehet szervezni, mint pl. konferenciákat, workshopokat, tapasztalatcseréket, sportrendezvényeket, a kulturális és a természeti örökség fenntartását szolgáló kezdeményezéseket, de sportpályák is építhetők az innen eredő pénzből. Szlovákiában Nagyszombat, Nyitra és Pozsony megyét, Magyarországon Budapest fővárost, Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyét érinti a projekt és a 2018-2022 közötti évekre szól.

Megosztás
Címkék