2019. október 15., 17:16

Kínos botrány a PS-Spolu körül: sötét hátterű izraeli píárosokkal dolgoznak együtt

A Denník N szerint a legerősebb szlovák ellenzéki párt kampányait segítő marketingcsoport vezetője, Aron Shaviv érintett lehet egy 2016-os montenegrói botrányban. A gyanú szerint Shaviv részese volt a regnáló montenegrói kormány ellen indított sikertelen puccskísérletnek.

Michal Truban02
Médialapozó
Fotó: TASR

A párt 130 ezer euróról szóló szerződést kötött a Shaviv Strategy & Campaigns izraeli céggel, állítja a Denník N, ezért a pénzért cserébe a cég szlovák munkatársa, Michal Repa látja el tanácsaival a PS-Spolu koalíciót. A lap információi szerint Repa politikai analízist és tanácsadást végez, többek között javaslatokkal látja el a párt vezetőit arról, miként szólítsák meg a választókat.

Repa segített például kidolgozni azt a Facebook-kampányt, amelybe a közösségi oldalon bizonyára belefutottak olvasóink is, a videóban Michal Truban és Miroslav Beblavý egy limuzin hátsó ülésén beszélgetnek arról, melyikük hajította messzebb saját egóját.

Az izraeli ügynökség egyébként számos európai politikai szereplővel, illetve párttal kapcsolatban van, s ők készítették Zuzana Čaputová kampányát is. Trubanék azt mondják, a kifizetett 130 ezer euró egyáltalán nem számít soknak, a párt teljes kampányköltségvetése körülbelül ennek tízszerese. Ez az arány megszokott a nagypolitikában, Truban szerint normális, hogy egy párt ennyit költ stratégiai tervezésre. Repa működésével kapcsolatban egyébként semmi sem ad okot a gyanúra.

Ugyanakkor (kvázi) főnöke, Aron Shaviv a hatóságok látókörébe került Montenegróban.

A balkáni ország különleges ügyésze, Saša Čađenović egy nyári sajtótájékoztatón mint lehetséges résztvevőt említette abban az oroszpárti puccsban, amelyet az ország kormánya ellen hajtottak végre.

Shaviv még 2016-ban az oroszpárti Demokratikus Frontot segítette a választási kampány során. A párt vezetőit nyár elején öt éves börtönbüntetésre ítélték, az államrend megdöntésére tett kísérlet miatt. A montenegrói hatóságok szerint Shaviv cseh és ciprusi fedőcégeken keresztül jutott anyagi támogatáshoz, amellyel aztán a Demokratikus Front kampányát segítette.

Az izraeli szakemberre nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak, bár az Interpol elutasította azt.

Jelen állás szerint nehéz  megállapítani, Shaviv részt vett-e bármiféle illegális ügyletben. A Denník N által megkérdezett helyi újságírók szerint a montenegróiak jelentős része sem hiszi el a vizsgálóügyész állításait. Shaviv ugyanakkor vitathatatlanul különleges figura, osztrák jobboldali pártok kampányát segítette, korábbi CIA informátorokkal dolgozik együtt, sőt pár évvel ezelőtt iraki keresztények Szlovákiába menekítésében is részt vett.

Aron Shaviv
Kép forrása: eu-ocs.com
Aron Shaviv

Michal Truban a Denník N-nek adott interjújában elmondta, ha a montenegrói bíróság bűnösnek találja Shavivot, felfüggesztik az együttműködést. Tudomásuk szerint Shaviv és cége egy szabályos, klasszikus kampányban segítette a montenegrói ellenzék egy pártját, de, mint mondta, jelenleg arra várnak, hogy az izraeli kampányguru tájékoztassa őket az üggyel kapcsolatban, amint ez megtörténik, döntenek arról, folytatják-e a közös munkát.

Michal Truban02
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék