Kilenc éve ölték meg Ernest Valkót, a váltóügyben is szóba került a neve

ma7 2019. november 08., 11:14

Ernest Valko jogászcsaládban nevelkedett, mégis eleinte a kémia felé kacsingatott. Amikor kiderült, hogy több vegyi anyagra is allergiás, befejezte tanulmányait és apja nyomdokaiba lépett.

Fotó: TASR

Ma van kilenc éve annak, hogy meggyilkolták a prominens jogászt, Ernest Valkót. Neve a Markíza televíziót érintő hamis váltók ügyében is felmerült, amellyel Marian Kočnert és Pavol Ruskót vádolják.

Mindketten vehemensen tagadják, hogy a milliós váltók hamisak lettek volna. Azt állítják, hogy a váltók ötletével Ernest Valko állt elő. Ő viszont ezt már nem tudja sem megerősíteni, sem cáfolni, hiszen nincs az élők sorában.

Kočner azt állította, hogy Ernest Valko képviselte őt. Ez viszont ellentétben áll a jogász meggyilkolásának idején tett kijelentésével, miszerint Valko őt soha semmilyen ügyben sem képviselte.

Véletlen gyilkosság

Valkót 2010. november 9-én limpaki (Limbach) családi házában ölték meg. Élettelen testét volt felesége és lánya fedezte fel az esti órákban. Az elkövetők pár napig megfigyelték a jogászt, a kerti házikóból. A végzetes estén, mielőtt a jogász hazatért, vegyszert szórtak a kéménybe, ami kellemetlen szaggal árasztotta el a házbelsőt.

Valko hazatértekor telefonált és arról is beszélt, hogy a házban valami erős szag terjeng, ezért ki kellett nyitnia az ablakokat. Ezeken keresztül jutottak be otthonába az elkövetők, akik egyetlen szívlövéssel végeztek az ország legismertebb jogászával.

2018-ban a nyomozók azzal zárták le az ügyet, hogy Valko egy elfuserált rablás következtében halt meg. Ezt a verziót azonban sokan nem hiszik el, mivel a házból semmi sem tűnt el. Sőt, mi több, Valko aktatáskájában megtalálták pénztárcáját is, amiben jelentős összeg volt.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A tanúvallomások szerint a jogászt Jozef R. lőtte le, csupán egyszer húzva meg ravaszt, a golyó az áldozatot a mellkasán érte. A gyilkos fegyvert nem messze Bazintól (Pezinok) egy víztározóban találták meg 2017-ben. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban Jozef R. követte el a gyilkosságot, 20-25 éves börtönbüntetésre számíthat. A másik vádlott Jaroslav K., akit rablás miatt 7-12 évre is ítélhetnek.

A tett színhelyének vizsgálatakor több hibát és többször is elkövettek. Ráadásul annyira hanyagul végezték, hogy Valko legálisan tartott fegyverét is csak egy héttel meggyilkolása után találták meg.

Forrás: topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS