Kiderülhet, mi vezetett a focista és pilótája tragikus halálához

ma7 2019. augusztus 14., 16:11

Az év elején a La Manche csatornába zuhant a Cardiff City frissen igazolt játékosának, Emiliano Salának kisrepülőgépe. Ő és pilótája, David Ibbotson is életüket vesztették. A toxikológiai vizsgálatok alapján szén-monoxid-mérgezés okozhatta a gép tragédiáját.

Fotó: TASR/AP

Az elhunyt focista holttestén végzett vizsgálatok alapján a hatóságok szerint szén-monoxid juthatott a repülőgép utasterébe, s mivel az nincs elzárva a pilótafülkétől, a pilóta szervezetébe is, akinek a holttestét mindeddig nem sikerült megtalálni.

Könnyen lehet, ez a mérgezés vezetett a gép (eddig) megmagyarázhatatlan katasztrófájához.

Sala vérében úgynevezett karboxihemoglobin molekulákat találtak, amely egyértelmű jele annak, hogy a futballista halála előtt szén-monoxidot lélegezhetett be. Az ilyen kisrepülők motorjában nagy mennyiségű CO keletkezik, amelyet a kipufogórendszernek kellene elvezetnie, de, ha a gép szellőzőrendszere meghibásodott, könnyen lehet, hogy a színtelen, szagtalan gáz visszakerült az utastérbe.

A CO-mérgezés tipikus tünetei a zavartság, levertség, szédülés és látászavar, de a Sala vérében mért koncentráció már eszméletvesztéshez, sőt szívrohamhoz is vezethet. Bár lehet, hogy a szerencsétlenül járt gép pilótájának teste már sosem kerül elő, mindez talán magyarázatul szolgál arra, hogy az Anglia felé tartó repülő miért fordult hirtelen vissza, majd zuhant többezer lábat alig néhány másodperc alatt.

Forrás: The Guardian
0 HOZZÁSZÓLÁS