Ki elől akarják az SNS vadászsasai Szlovákiát megvédeni?

Dunajszky Éva 2018. július 12., 15:05

Az utóbbi napok híre volt, hogy a kormány jóváhagyta a 14 darab, F-16-os szuperszonikus vadászgép vásárlását az amerikai kormánytól. Az üzlet a kiképzésekkel, lőszerekkel és a logisztikával együtt összesen 1,589 milliárd eurójába kerül az országnak. 

Fotó: TASR

A pénzügyminiszter Peter Kažimír (Smer) azzal védi a kormány álláspontját, hogy az a gazdaságilag leghatékonyabb és legelőnyösebb megoldást választotta. Gyakorlatilag Andrej Kiska államfő is helyeseli Pellegriniék döntését, az ellenzék azonban azt szeretné, ha elhalasztanák a vásárlást és politikai megegyezést sürget az ügyben.

A Denník N napilap szerint több kérdés is felvetődik a vadászgépvásárlás kapcsán. Azt a lap is elismeri, hogy az amerikaiak által kínált F-16 műszaki paramétereit és harci képességeit tekintve kétségkívül jobb a svédek által kínált régebbi típusú Gripennél, kérdés viszont, hogy valóban szükségünk van-e ilyen jó gépekre. A lap szerint ugyanis mindent összevetve, amennyiben a NATO túléli Donald Trumpot, és a világot nem uralja el a káosz, az olcsóbb, bár nem annyira modern Gripenek is vígan megtették volna. Az ilyen forgatókönyv mellett az F-16-osok csak felesleges drága játékszert jelentenek a katonák számára. Persze, jogos azzal a lehetőséggel is számolni, hogy a helyzet nem marad így. A NATO azonban pillanatnyilag csak annyit vár el tőlünk, hogy legyen valamiféle használható légierőnk a légterünk biztosítására.

A lap szerint a vadászgépek számát illetően sem tiszta az ügy, először nyolc gépet, majd tízet, tizenkettőt emlegettek, amiből végül 14 lett, anélkül, hogy valaki világosan elmagyarázta volna, mi ez a mozgás a számok körül. Már évek óta a csehekkel való közös légtérről beszélünk, ezért is gondolta mindenki, hogy mi is a csehek által használt Gripeneket vásároljuk majd. Ennek az előnyei szemmel láthatóak voltak, nem kellett volna belőlük olyan sok, mert kölcsönösen segítettük volna egymást.

A lap szerint a döntés előnye, hogy Trump ezt követően talán nem köt bele Szlovákiába – bár a kiszámíthatatlansága miatt, ez sem biztos. A szövetségeseink magukban felesleges pazarlásnak tartják majd az F-16-osok vásárlását a részünkről, nyíltan azonban ők sem bántanak ezért. Az amerikai megoldás nyilvánvaló negatívuma lesz viszont az orosz függőségünk meghosszabbodása, amíg ugyanis nem érkeznek meg az F-16-osok, továbbra is gondoskodni kell a Migjeink karbantartásáról.

A lap szerint az sem elhanyagolható, hogy a közbeszerzés átláthatósága rosszabb már nem is lehetett volna. Hiányoznak az árról a kulcsinformációk, s bár az amerikaiak első látásra jó árat adtak, ahhoz, hogy az előnyét meg tudjuk ítélni, ismernünk kellene a végső svéd ajánlatot, amiről az SNS félrevezető információkat ad.

Az F-16-osokról a geopolitika döntött

Lukáš Visinger cseh biztonsági elemző szerint a döntéshozatalnál a geopolitika jelentős szerepet játszott. Szlovákia nagy valószínűséggel meghallotta és megfogatta, amit Donald Trump amerikai elnök két évvel ezelőtt a varsói csúcson mondott, „ha amerikai fegyvereket vásároltok, fedezni fogunk benneteket, ha nem, ne húzzatok bele bennünket semmibe”, írja az elemzőt idézve a Pravda napilap, amely szerint a jobb műszaki paraméterek is az amerikai vadászgépek vásárlása mellett szóltak. Ám Visinger szerint sincs Szlovákiának szüksége ilyen jó gépekre, luxust jelent ez a kis ország számára.

A Szlovák Biztonságpolitikai Intézet igazgatója, Jaroslav Naď szerint is jobb megoldást jelentettek volna Szlovákia számára a Gripenek. Az amerikaiak az első gépekeket leghamarabb csak négy év múlva tudják szállítani, a svédek viszont 20 hónapon belül szállították volna a Gripeneket, írja a Pravda. Annak viszont az intézet igazgatója is örül, hogy a régi, működésképtelen orosz Migeket végre lecserélik. „Ezzel a döntéssel azonban minimum öt évvel meghosszabbítottuk az orosz gépek működését Szlovákia légterében“ – mondta, hozzáfűzve, a védelmi minisztérium közzétett elemzését nem tartja megbízhatónak és megfelelő minőségűnek sem. „Meggyőződésem, hogy olyan céllal dolgozták ki, hogy az egyik jelöltet előnyben részesítsék“ – fűzte hozzá Naď.

Bűzlik a vadászgép-vásárlás

A .týždeň hetilap szerint sem mindegy, milyen vadászgépeket vásárolunk és mennyit fizetünk azokért. A lap szerint a mód, ahogyan az SNS és a kormány az amerikai F-16-osok vásárlása mellett döntött, botrányos. Eugen Korda, a lap kommentátora szerint ez a vásárlás bűzlik, mint a több napos lócitrom, ami fölött a vásárlást titokban megvalósító párt logójából a sas klónja lebeg, s a párt most azt várja, hogy végre feldarabolhassa a zsákmányt.

Korda szerint nem is az a lényeges, hogy az F-16-osok vagy a Gripenek jobbak-e, vagy hogy végül mennyi euró vándorol az üzlet mögött álló háttérjátékosok zsebébe, hanem az, hogy honnan fenyeget bennünket a veszély, s hogy hajlandók vagyunk-e szükség esetén védekezni ellene.

Arról, hogy veszély esetén ki ellen fordítjuk majd a fegyvereinket ugyanis nem a tankokat vagy a harci gépeket irányító katonák, illetve a vadászgépek pilótái döntenek majd, hanem ennek az országnak a politikai és a katonai vezetése. És itt van a veszély, véli Korda, aki szerint kormányaink az utóbbi tíz évben „hűek maradtak a Kreml falai közt rejtőzködő testvérükhöz, aki türelmetlenül csak a megfelelő pillanatot várja, hogy elfoglalja azokat az országokat, amelyek felett egykor vaskézzel uralkodott”.

És Korda szerint ebben az országban, talán Kiska államfőn kívül, nincs jelentősebb politikus, aki nemcsak hogy tudatosítaná, honnan fenyeget bennünket a valódi veszély, hanem hozzá hasonlóan nyíltan ki is mondaná ezt. „Ha ez nem változik meg, lehetnek a legjobb vadászgépeink, semmit sem érnek majd. Mi ugyanis nem leszünk hajlandók a függetlenségünkért és a szabadságunkért megharcolni, és megint meghajlunk az agresszor előtt, mint a fűszál az erős szélben” – véli Korda.

0 HOZZÁSZÓLÁS