Két polgármesterjelölt is visszalépett Dunaszerdahelyen

ma7 2018. november 07., 09:32

Kedd délután két független polgármesterjelölt is visszalépett Dunaszerdahelyen, így a szombati voksoláson már csak három jelölt közül választhatnak a Csallóköz szívében.

Fotó: dunaszerdahelyi.sk

Mint ismeretes Hájos Zoltán jelenlegi polgármester mellett, aki az MKP jelöltje és kilenc éve vezeti a várost, Horváth Zoltán, jelenlegi alpolgármester  is elindult. Ő négy évvel ezelőtt szintén az MKP listáján jutott be a testületbe, igaz nem mint párttag.

Idén is függetlenként indul, ezúttal polgármesternek és képviselőnek is. A Most-Híd a kampány során a támogatásáról biztosította, majd több független képviselőjelölt is beállt mögé. A harmadik jelölt, Hakszer Roland, aki négy évvel ezelőtt ugyancsak az MKP listáján került a képviselő-testületbe, most függetlenként indult. Hakszer jelenleg a helyi birkózóklub elnöke és a szlovák országos szövetség alelnöke. 

Ahogy tegnap kiderült, végül csak ők hárman mérkőznek meg a polgármesteri székért, mert Herceg Andrea és Dakó Sándor a visszalépés mellett döntöttek. Mindketten független polgármester-jelöltként indultak, de végül csak képviselőjelöltként harcolnak majd szombaton a polgárok bizalmáért.

Herceg Andrea és Dakó Sándor visszalépése  meglepte a választópolgárokat, mert az elmúlt hetekben jelentős reklámkampányba kezdtek. Ráadásul eddig azt hangoztatták, erősebb jelöltek, mint Horváth Zoltán, most mégis az ő javára döntöttek a visszalépés mellett. 

Herceg a közleményében ezt írja: "Ezúton szeretném bejelenteni, hogy visszavonom a polgármester-jelöltségemet a 2018. november 10-én esedékes önkormányzati választásokon, és minden támogatómat arra kérem, karikázza az 5-ös számot, támogassa szavazatával Dr. Horváth Zoltánt. Dr. Horváth Zoltán személyében egy olyan független polgármesterünk lehet, aki a város érdekében már bizonyított. Akit nem kötnek párt- és megyei kötelezettségek. Teljes erőbedobással azért dolgozhat, hogy törődő, a fenntartható fejlődésre összpontosító, környezettudatos önkormányzat szolgálja a dunaszerdahelyieket."

Csak néhány óra telt el, és Dakó Sándor is hasonló visszalépésről tájékoztatta a média képviselőit. Dakó négy évvel ezelőtt már megmérkőzött a polgármesteri székért, akkor harmadik helyen végzett Hájos Zoltán és Csicsai Gábor (Most-Híd) mögött. Akkor a vegyespárti szavazók azzal vádolták, éppen az ő indulása miatt nem tudott nyerni az államtitkár, miközben Dakó korábban maga is a Most-Híd párt színeiben politizált.

„Szerdahely városa igazán megérdemel egy új vezetést, egy újragondolást vagy nevezhetjük újratervezésnek is, mert szemmel látható, hogy belefásult abba, amit csinál. Ezt egy idő után be kellene látnia az embernek, és én úgy gondolom, hogy tényleg eljött az idő a változásra... E mellett teszem le én is a voksomat ezzel a döntésemmel. (...) Horváth Zoltánnal megbeszéltem a dolgainkat és a finist közösen csináljuk. Mert mindketten úgy gondoljuk, hogy ez a város többet érdemel, és kompromisszumot kötve közösen ezt a célt el is érhetjük. E cél érdekében jelentem be azt, hogy a polgármesteri jelöltségem visszavontam, és Dr. Horváth Zoltánt támogatom a választásokon!” - nyilatkozta Dakó Sándor a dunaszerdahelyi.sk-nak.

A visszalépések óta élénk vita folyik a közösségi oldalakon, vajon mi áll a döntések hátterében, sokan csalódottnak érzik magukat, mert a jelenlegi jelöltekből nem tudnak választani.

Egyelőre kérdéses, hogy mennyire növelik Horváth Zoltán esélyeit a visszalépések, a város ugyanis az elmúlt években mindig jelentős MKP-s bázisnak számított. Tavaly a megyei választásokon a járásból csak MKP-s jelöltek jutottak be. Akkor Hájos Zoltán és Horváth Zoltán is indult képviselőként a megyei önkormányzatba, és csak a dunaszerdahelyi polgármester jutott be a megyei testületbe. Hájos Zoltán akkor Dunaszerdahelyen 1820 szavazatot kapott, míg a függetlenként induló alpolgármestere 1354 voksot.

0 HOZZÁSZÓLÁS