2018. szeptember 4., 18:29

Két fontos MKP-s javaslat a Nyitra Megyei Önkormányzat keddi ülésén

A nyári szabadságidény után szeptember 4-én először ülésezett a Nyitra Megyei Önkormányzat. A tanácskozáson a magyarlakta térségeket érintő két fontos döntés is született. A Farkas Iván vezette MKP-frakció pedig a megyei pályázati pénzek támogatásával és a tervezett új vasúti menetrenddel kapcsolatos módosítási javaslattal állt elő.

Júniusi Nyitra megyei ülés
Médialapozó
Fotó: Archívfelvétel
Jóváhagytak egy Ipoly-híd megépítésével kapcsolatos partnerszerződést

„Legfontosabb napirendi pontunk a Helemba és Ipolydamásd közti Ipoly-híd megépítéséről szóló partnerszerződés jóváhagyása volt. Az ugyanis tartalmazza az utóbbi hónapokban felszínre kerülő változtatásokat. A felmerülő kérdések tisztázása, illetve a partnerszerződés jóváhagyása volt az előfeltétele annak, hogy az illetékes hatóság nyertesként tudja kiértékelni a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. és Nyitra megye közös pályázatát. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor történik meg a pályázatok kiértékelése, de az valószínűleg az idei és a 2019-es naptári év átmenetén várható“ – tájékoztatta portálunkat Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja  Nyitra megyei frakcióvezetője.

Megszavazták Marta Šimo-Svrčeková igazgatónő leváltását

A másik aktuális önkormányzati döntésről elmondta: több testületi ülésen folytatódott vita után megszavazták az érsekújvári székhelyű Regionális Közművelődési Központ (ROS) igazgatónőjének, Marta Šimo-Svrčekovának a leváltását.

„Nyilvánosságra került az igazgatónő beosztottaival szembeni elég agresszív bánásmódja, illetve a megfelelő munkahelyi kommunikáció hiánya. Ezért menesztését a város polgármestere, Klein Ottokár javasolta, aki megyei képviselő is. A megyei önkormányzat az igazgatónőt felkérte arra, hogy az ügyben nyilvánuljon meg, ami elég szerencsétlen szóváltást eredményezett. Megszavaztuk a leváltását, ám kérdéses az, hogy a testületi határozatot majd aláírja-e Milan Belica megyefőnök. Erre tíznapos határideje van“ – tudatta interjúalanyunk.

Már csak elektronikus formában lehet megyei támogatásokat igényelni?!

Majd hangsúlyozta: mindazoknak a szervezeteknek és egyesületeknek, illetve polgári társulásoknak, amelyek a kultúra, a sport, az idegenforgalom... terén folytatandó tevékenységük kapcsán október 15-ig pályázni akarnak megyei támogatásokra, tudatosítaniuk kell egy rendkívül fontos változást.

Ezentúl az illetékesek már csak elektronikus formában benyújtott pályázatokat fogadnak el.

„Mivel a pályázásnak Nyitra megye honlapján keresztül kell megtörténnie (www.unsk.sk), s az ottani kapu a pályázókat átirányítja a www.eslovensko.sk oldalra, ehhez szükség van a pályázó elektronikus aláírására és chippel ellátott személyazonossági igazolványára. Sok Csemadok-alapszervezet, sportklub, civil társulás azonban nem rendelkezik elektronikus aláírással. Számukra ugyanis a vonatkozó törvény nem írja elő azt, hogy csak elektronikus módon kommunikálhatnak a közigazgatással. Ez egyelőre csak a vállalkozók részére kötelező. E rövid idő alatt csak kevesen tudnának átállni az új helyzetre, vagyis csak kevesen tudnák legális módon igényelni a megyei támogatásokat. Emiatt a megyei hivatal igazgatóját az MKP-s megyei frakció nevében arra kértem, hogy tegye lehetővé a pályázatok alternatív módon történő benyújtását, ami nem igényli az elektronikus aláírást és a chipes személyit. Ha ezt lehetővé tennék, akkor a kitöltött űrlapokat e-mailben is el lehetne küldeni a megyei hivatalba. A megyei hivatal megígérte: mindent elkövet annak érdekében, hogy kérésünknek eleget tehessenek“ – magyarázta az MKP-s frakcióvezető.

A megyei MKP-frakció módosításokat javasolt a készülő vasúti menetrendben

Továbbá a frakció nevében azt is kérvényezte, hogy a közlekedési tárca a 2018. december 12-étől hatályos, új vasúti menetrendben eszközöljön pár fontos módosítást.

„Az új grafikon szerint ugyanis Érsekújvárból hajnali 5 órakor indulna Pozsonyba és Prágába egy gyorsvonat. Viszont a csatlakozó személyvonat Párkányból csak 5 óra után érkezne meg Érsekújvárba, így az utasok lekésnék a pozsonyi gyorsvonatot. Ezt a járatot 20 perccel korább kellene indítani. Előbbre kell tenni a Léva és Párkány között közlekedő személyvonat indulási idejét is. Ez azért fontos, mert Párkány környékén többen vannak azok, akik a pozsonyi Volkswagen gépkocsigyárban dolgoznak, s rendszeresen ingáznak a két város és további települések között“ – indokolta kérelmüket.

Végül hozzátette: a megyei hivatalnak kell összegyűjtenie a megye területén benyújtott módosításokat, amelyeket aztán továbbít a közlekedési tárcának. „Az idő nagyon sürget, mert a megyének a menetrend decemberi hatályba lépése miatt még e hónapban véleményeznie kell a kért módosításokat.“

Júniusi Nyitra megyei ülés
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék