Kánikula lesz délután az ország nagy részén

ma7 | TASR 2019. június 12., 10:38

Kánikulára figyelmeztet a Szlovák Hidrometeorológiai intézet (SHMÚ).

Kutyameleg lesz Fotó: Pixabay.com

Szerda délután 15 és 18 óra között lesz a legmagasabb a hőmérséklet. A hidrometeorológiai intézet riasztást adott ki Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megye összes járására, valamint Kassa és Besztercebánya megye nagy részére.

A hőségriadó Trencsén és Eperjes megye egyes járásaira is érvényes.

FRISSÍTÉS:

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tájékoztatása szerint a következő napokban is folytatódik a rendkívüli hőség. Az ország nyugati részén a kánikula várhatóan szombatig (6. 15.), keleten vasárnapig (6. 16.) fog tartani. Jövő hét elején valamivel hűvösebb lesz, de Dél-Szlovákiában ekkor is 30 fok körüli lesz a levegő hőmérséklete.

Mivel az elmúlt napokban délről és délnyugatról meleg, trópusi levegő áramlott be Szlovákia térségébe, a június 1. és 11. közötti időszak a SHMÚ mérései alapján nagyon melegnek mondható. A hónap első felében mért átlaghőmérséklet 3-5 fokkal haladta meg az 1981 és 2010 között mért átlagot.

Nyugat-Szlovákia déli részén ráadásul trópusi éjszakák is előfordultak. Keddről (6. 11.) szerdára virradó éjszaka például Pöstyénben 22,4 fokot, Konyha községben pedig 21,5 fokot mértek. A rendkívül meleg éjszaka fő oka a délkeleti szél volt. A meteorológusok szerint trópusi éjszaka volt Rimaszombatban is.

0 HOZZÁSZÓLÁS