2019. július 31., 09:00

Kalavská alkotmánytörvény formájában terjesztette elő a kórházreformot

Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter gyorsított tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a szlovákiai kórházak megreformálásáról szóló alkotmánytörvény-javaslatot.

Andrea Kalavská
Fotó: TASR

A minisztérium kilátásba helyezte, hogy a reform további törvények és kormányrendeletek módosítását fogja igényelni. A tárcavezető azt szeretné, ha a tervezett változtatás a lehető legszélesebb politikai támogatást élvezné. Korábban ebben egyezett meg Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével is. A Most-Híd és az SaS kilátásba helyezte a reform támogatását.

Az alkotmánytörvénybe foglalt reform deklarált célja a színvonalas, biztonságos egészségügyi ellátás, valamint a kórházak jobb megközelíthetőségének biztosítása.

Kalavská várhatóan augusztus 21-én terjeszti a javaslatot a kormány elé. A koalíciós és az ellenzéki pártok képviselőit korábban felszólította, hogy támogassák az utóbbi évek egyik legnagyobb egészségügyi reformját. Ennek érdekében tárgyalni készül az egyes politikai pártok képviselőivel. Ahhoz, hogy az alkotmánytörvény formájában benyújtott reformot elfogadja az SZK Nemzeti Tanácsa, legalább 90 képviselő támogató szavazatára lesz szükség.

Eddig csak az SaS párt jelezte egyértelműen, hogy első olvasatban támogatni fogja a törvényjavaslatot. A többi párt képviselői visszafogottabban nyilatkoztak. Andrej Danko, az SNS elnöke például kijelentette: nem szeretné, ha a reform következtében kórházakat zárnának be. Kalavská többször elmondta, hogy erre nem fog sor kerülni.

Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője korábban kijelentette: a párt egyetért Kalavská azon elképzelésével, hogy a projektet alkotmánytörvény formájában terjesszék elő. A reform támogatását nem zárta ki a Sme rodina ellenzéki mozgalom sem.

A kórházreformot ugyanakkor bírálta a Szlovák Orvosi Kamara (SLK). A szervezet szerint nincsenek megfelelően felkészülve a gyakorlati megvalósításra.

A minisztérium a lépést az Egészségügyi Politikai Intézet (IZP) elemzésével és előrejelzésével indokolta, amely szerint abban az esetben, ha nem változik semmi, 2030-ig 3100 orvos és csaknem 10 000 egészségügyi nővér fog hiányozni a szlovák egészségügyből. Kalavská korábban a populáció öregedésére utalva kiemelte: több, lábadozásra szánt kórházi ágyra is szükség lesz.

A reform lényege, hogy a kórházakat három kategóriába készülnek csoportosítani, és a csoportosítás keretében azt is meg akarják határozni, hogy az egyes kórházak milyen típusú egészségügyi szolgáltatásokat nyújthatnak. Kalavská szerint a pácienseket mindig olyan intézménybe fogják irányítani, amelyben kellő színvonalú ellátásban részesülhet. Az egészségügyi biztosítók nem fognak szerződést kötni olyan egészségügyi szolgáltatásokra, amelyek nem felelnek meg a megszabott feltételeknek. Az egyes kórházakban esetlegesen felszabaduló kapacitást az erőteljesebb specializáció érdekében használják majd ki, vagyis azokra a szolgáltatásokra fektetnének nagyobb hangsúlyt, amelyek terén az adott kórház jó teljesítményt nyújt.

Ha elfogadják az alkotmánytörvényt, az 2024. január 1-jével léphet hatályba. Addig kellene átalakítani a jelenlegi kórházakat új típusúakra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.