2018. december 6., 19:43

Kažimír a legjobb jelölt a Szlovák Nemzeti Bank élére

Peter Kažimír, a jelenlegi pénzügyminiszter a legjobb jelölt a Szlovák Nemzeti Bank élére, akit a kormány a jelen pillanatban választhatott. Ezt Peter Pellegrini kormányfő szögezte le a pénzügyi bizottság csütörtöki ülésén, melyen előterjesztette a nemzeti bank új igazgatójára és igazgatóhelyettesére vonatkozó kormányjavaslatot.

Peter Kažimír
Fotó: TASR
„Véleményem szerint a kormány a lehető legjobb jelöltet választotta ki, akit csak a jelen pillanatban kiválaszthatott. Azt gondolom, hogy a miniszterelnök-helyettes és a pénzügyminiszter minden szakmai, morális és emberi feltételnek megfelel, és alkalmas arra, hogy betöltse ezt a jelentős hivatalt”

– mondta Pellegrini, hozzátéve: Szlovákia ezáltal elveszít egy kiváló pénzügyminisztert. Bevallása szerint legjobban annak örülne, ha Kažimír továbbra is a tárca élén maradna, mert „az elmúlt 25 évben Szlovákiának nem volt nála jobb pénzügyminisztere”.

A miniszterelnök úgy véli, megalapozatlanok azok a kifogások, melyek szerint Kažimírnak a politikai összeköttetései miatt nem szabadna betöltenie ezt a tisztséget.

„A világban általános, sőt több országban presztízsnek számít, hogy ezeket a fontos tisztségeket olyan emberek töltik be, akik fontos politikai vagy kormányzati pozícióban már bizonyították a rátermettségüket, és ezáltal garantálják a minőségi teljesítményt más pozíciókban is” – mutatott rá Pellegrini.

Kažimír azzal indokolta távozását a tárca éléről, hogy az eredmény-orientált politikusok közé sorolja magát. „Ilyen szempontból tegnap számomra lezárult egy korszak, a következő pedig egy szakmai kihívás lesz a politikán kívül” – jelentette ki, utalva az első kiegyenlített költségvetés elfogadására a parlamentben.

Jozef Rajtár, az SaS képviselője Kažimír utódja iránt érdeklődött. A kormányfő azt válaszolta, hogy ezt akkor tudják meg, amikor a miniszter széke megüresedik.

A lehetséges utódokként eddig František Imrecze, a Pénzügyi Igazgatóság volt elnöke és Ladislav Kamenický, a Smer-SD képviselője és a parlament pénzügyi bizottságának elnöke került szóba. Kažimír a lehetséges jelöltekről elmondta: mindkettőt hosszú évek óta, kiválóan ismeri, mindkettejükkel dolgozott együtt, és korrekt a kapcsolatuk. Hozzátette: mindketten hozzájárultak a kiegyenlített költségvetéshez is.

Megosztás
Címkék