2018. augusztus 22., 16:25

Jóváhagyták a házi pálinkafőzésről szóló javaslatot

A kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amely szerint az emberek ezentúl főzhetnének a saját maguk által termesztett gyümölcsükből pálinkát, ha azt csak saját fogyasztásra főzik, és közben betartják a törvény által előírt feltételeket.

201802201647110.palinkafozes-800.jpg

Annak ellenére, hogy Szlovákiában – akárcsak a környező országokban – nagy hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, ez a tevékenység törvénytelennek számít.

„A jelenleg érvényben lévő jogszabályt nem tartjuk elegendőnek, mivel egyes természetes személyek az egyértelmű tiltás a büntetések ellenére is nagy mennyiségű pálinkát állítanak elő“ – állítják a törvény előterjesztői.

A Most-Híd javaslata meghatározza, hogy a magán használatra főzött pálinkának milyen feltételek mellett kell készülnie. Ilyen például a 18 éves korhatár; hogy a pálinkafőző berendezésnek meg kell felelnie a megszabott feltételeknek; illetve hogy csak saját fogyasztásra lehet főzni a pálinkát. Továbbá azt is meghatároznák, hogy egy valaki mennyi pálinkát állíthat elő egy évben.

A törvényjavaslat szerint egy év alatt maximum 25 liter pálinkát lehetne előállítani. A főzés legfeljebb egy 100 literes desztillálóberendezésben történhetne. Abban az esetben, ha egy háztartáson belül többen is teljesítik a magánfőzés kritériumait, akkor is csak 25 liter pálinkát lehetne előállítani az egész háztartás részére. Az előállított alkohol továbbá nem kerülhetne piaci forgalomba.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.