Jelentés az ország tönkretételéről

Dunajszky Éva 2018. június 14., 16:21

Andrej Kiska idei országjelentése elé sokan várakozással tekintettek. Mivel továbbra is úgy tűnik, hogy az ország vezetői nem igazán tudatosítják, hogy gond van, várható volt, hogy Kiska beszéde nem lesz hízelgő. S bár az ez évi országjelentés kicsit élesebb és címre szólóbb volt a megszokottnál, a sokkhatás elmaradt. Az év első fele olyan nehéz volt, hogy az államfő igyekezett ugyan jellemezni az aktuális helyzetet, Szlovákiában olyan sok a gond, hogy némelyik súlyos probléma be se került az államfő jelentésébe, vélekedik a Denník N napilap.

Fotó: TASR

Kiválóan szemlélteti az ország állapotát a tény, hogy a jelentésből olyan területek is kimaradtak, amelyek más években a főbb témák közé tartoztak. Nem került szóba például a védelmi minisztérium korszerűsítési eldorádója a nemzetiek vezetésével. S már ennyi elég volt ahhoz, hogy Peter Gajdoš védelmi miniszter nagyra értékelje az államfői jelentést.

Persze, olyan hangokat is hallani lehetett, hogy Kiska országjelentése felkészülés volt csupán a további politikai tevékenységére. Való igaz, a helyzet nem szokványos, az államfő bármit is tesz, attól a pillanattól, hogy bejelentette, tervez valamit, mindenre a gyanú árnyéka vetül. A lap szerint ízlés kérdése azt állítani, hogy Kiska átlépett volna a beszédével valamiféle határt. Kiska gyengéjét sokkal inkább abban látja, hogy szót sem ejtett a külpolitikáról. Abban az időben, amikor a parlament elnöke saját külpolitikát folytat, és Donald Trump a szemünk előtt változtatja meg a világot, durva alábecsülése ez a helyzetnek. Még akkor is, ha olyan sok itt a probléma, hogy a jelentésben mindegyikre nem is kerülhetett sor, vélekedik a napilap.

A vérrel írt országjelentés

Az Aktuality.sk kommentátora, Dag Daniš szerint Kiskának egy alapvető dologban igaza volt. Az ország 2018-as jelentését Ján Kuciak kezdte el írni, amikor felfedte a maffia és a kormányhivatal közti összefonódást. Sajnos nem tudta befejezni, mert közben meggyilkolták. A jelentés lényege, ami Kuciak után maradt, a felismerés, hogy az államhatalom és a szervezett bűnözés Szlovákiában nem állnak egymással szemben. Sokkal inkább összefonódtak, az oligarchák és a maffia privatizálták a kormányhivatalt, a kormányt, az államkasszát, sőt még a rendőrség vezetését is.

A gond az, hogy az ilyen szörnyű bűntettek során, mint a fiatal újságíró és barátnője meggyilkolása volt, nem hihetünk a rendőrségnek sem, mert afölött olyan kétes csoportok uralkodnak, amelyek nyilvánvalóan féltek Kuciaktól. Nem hihetünk a kormánynak, mert afölött olyan oligarchák és bűnbandák uralkodnak, akik luxuslakást adtak Ficónak, Kaliňáknak meg egy jövedelmező céget. Nem hihetünk az államnak sem, mivel azt a Smer vállalkozói privatizálták, vélekedik Daniš.

Nem hallgattak Ficóra

Lehet, hogy Robert Ficót Kiska burkolt bírálata nem izgatta annyira, mit az a tény, hogy nem hallgattak rá a szövetségesei, de még az övéi se mind egy szálig. Fico ugyanis állítólag azt kérte Dankótól és Bugártól is, hogy Kiska beszéde alatt vonuljanak ki az ülésteremből, ezek azonban megtagadták ezt, sőt még a Smer képviselőinek egy része is a teremben maradt az államfő beszéde alatt, ami régebben szóba sem jöhetett volna, ha Fico mást parancsolt. Mindezt persze, nem kell túlértékelni, vélekedik a Denník N, megjegyeznünk azonban mindenképpen meg kell.

Koalíciós vélemények Kiska országjelentéséről

Peter Pellegrini kormányfő szerint Kiska többé már nem nevezhető pártokon felül álló államfőnek, a beszédéből már a leendő ellenzéki politikus bukik elő.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a Pravda napilapnak úgy nyilatkozott, Kiska a kormányt értékelte nem pedig az ország helyzetét, „Nemcsak a gondokat kell látni, hanem a pozitív dolgokat is“ – vélekedik Pellegrinihez hasonlóan Bugár.

Robert Fico szerint Kiska visszaélt a tisztségével, és a beszéde azt igazolja, hogy ellenzéki politikus.

„Én már 2014-ben megmondtam, hogy Kiska ellenzéki politikus lesz, és a beszéde ebben a szellemben is zajlott. Néhány hónappal ezelőtt még azt állította, hogy Szlovákia sikeres ország, most meg hirtelen egy perspektíva nélküli fekete lyuk csupán a számára“ – fogalmazott Fico, aki egyébként Kiska beszédét nem az ülésteremben hallgatta végig. „Az irodámban ülve a televízióban hallgattam, ott objektívebb az egész. Nem tartom ezt a tiszteletlenség jelének“ – mondta a Pravdának.

Egyre csökken az állam és a politikusok hitele

Kiska országjelentése kapcsán az Aktuality.sk honlapon Peter Bárdy főszerkesztő úgy fogalmazott, Szlovákia legnagyobb hibája, az egyre mélyülő válság az állam és a politikusok  hitelét illetően. A kettős gyilkosság után megmutatkozott, hogy az ország felelőtlen politikai vezetők kezében van, amihez a szervezett bűncsoportok és a korrupció asszisztál. Ami a politikánkban történt, csak azt bizonyítja, hogy a politikusok és a pártok nagy része teljesen elszakadt a valóságtól. Már régóta nem az országot képviselik, hanem saját magukat, illetve a mögöttük álló oligarchákat és érdekcsoportokat.

Nehéz időkben megengedhetetlen még tovább osztani a társadalmat, Robert Ficónak ez azonban még mindig sikerül. Belevetette magát az utolsó politikai küzdelembe azzal, hogy vagy ő, vagy senki. Bizonyos értelemben veszélyessé vált, tovább élezi a helyzetet, amivel azt kockáztatja, hogy az ország előbb vagy utóbb a radikális szélsőségesek uralma alá kerül. Mindebben nem kevés a részük Fico koalíciós partnereinek sem. Andrej Danko egy politikai opportunista, aki megsejtette az esélyt Fico választói bázisának belülről való felfalására. Ezért támogatta Fico harakirijét, hogy aztán jómaga élősködhessen rajta.

Bugár Béla pedig, no meg az ő jelleme... Erről már viccek keringenek. A gyengélkedő Smer és a fulladozó SNS árnyékában való politikai nyomorgás lett a legfőbb prioritása. A Most-Híd harca a túlélésért Bugár Béla államfőjelöltségében is megmutatkozott. Sokkal inkább az MKP fölötti győzelemtől bűzlik az egész, mint a köztársasági elnöki palotáért való küzdelemtől.

Peter Pellegrini kormánya egy bábszínház. A Koalíciós Tanács által irányított kormány, olyan mintha annak a sajtószerve lenne, Pellegrini meg az ügyvivője, döntéshozatali jog nélkül, csupán aláírási joggal. Majdnem mint egy „fehér lő“, akire ráírták az egészet.

Az ellenzék meg? Az egy mondattal összefoglalható: valóban nyomorult alternatíva. Néhány kivételtől eltekintve legalább nincs bizonyítható kapcsolatuk a szervezett bűnözéssel. De ott vannak Kotlebáék, akiknek a világlátásuk utálatos kell, hogy legyen mindenki számára, aki tiszteli az életet, vélekedik a portál.

A demokrácia mindig akkor veszített, ha az emberek már nem hittek benne és nem védelmezték. De ez nem csak a polgároktól várható el, hanem a politikusoktól is. A demokráciát nem úgy kell védelmezni, hogy aláássuk azt, fűzte hozzá Bárdy.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS