magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. február 1., 20:43

Ismét bevezetnék a politikusok válaszadási jogát

A Miroslav Číž és Dušan Jarjabek (mindketten Smer-SD) által kidolgozott sajtótörvény-módosítással ismét bevezetnék a köztisztviselők válaszadási jogát. A javaslat már a második olvasatba került.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A köztisztviselők válaszadási jogát Robert Fico (Smer-SD) első kormánya vezette be 2008-ban. Iveta Radičová (akkor SDKÚ-DS) kormányzása alatt, 2011-ben a jogszabályt úgy módosították, hogy a válaszadási jog csak a természetes személyekre korlátozódott. Jarjabek és Číž most az eredeti állapotot állítaná vissza.

„Hangsúlyozni kell, hogy a válaszadási jog csak a ténymegállapításokat érinti, vagyis az értékelő kijelentésekre való válaszadásról nincs szó. A válaszadási jog más európai országokban is része a sajtójognak, például Franciaországban, amely az »audiatur et altera pars«, azaz a »hallgassuk meg a másik felet is« elvből indul ki“ – érvelnek a módosítás előterjesztői.

A sajtótörvényt a következő szövegrésszel bővítenék ki: „Ha egy folyóirat vagy hírügynökség olyan ténymegállapítást tesz közzé, amely egy természetes személy becsületét, méltóságát vagy magánszféráját, illetve egy jogi személy jó hírnevét érinti, és az érintett személyt pontosan be lehet azonosítani, ennek a személynek joga van igényelni a reakciója közzétételét. A folyóirat kiadója és a hírügynökség kötelesek ingyenesen közzétenni a választ; a helyesbítési jogot ez nem érinti”.

Ha egy kiadó vagy hírügynökség nem teszi közzé a helyesbítést, a reakciót vagy a kiegészítést, illetve ha nem tartja be a közzétételre vonatkozó feltételek valamelyikét, az a személy, aki a közzétételt igényelte, 1660 és 4980 euró közötti pénzbeli kártérítésre jogosult. A módosítás néhány kivételt is felsorol, amely esetekben nem kötelező közzétenni a reakciót.

A válaszadási jog újbóli bevezetését Robert Fico már a Smer-SD decemberi kongresszusán kilátásba helyezte. „Úgy vélem, vissza kellene térnünk a köztisztviselők válaszadási jogához. Nem értem, hogy egy politikusnak, akire tíz oldalról köpködnek, miért ne lenne joga válaszolni” – fogalmazott a pártelnök.
Andrej Danko (SNS) házelnök szerint a válaszadási jognak a hírportálokon megjelenő kommentárokra és glosszákra is vonatkoznia kellene. A Most-Híd párt egyetért azzal, hogy a hamis, hiányos vagy az igazságot eltorzító állításokkal összefüggésben a köztisztviselők is érvényesíthessék a válaszadási jogukat. Ugyanakkor: a párt nem támogatja, hogy a válaszadási jog a kommentárokra és a glosszákra is kiterjedjen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.