Huszonkilenc év sem volt elég a tisztességes Szlovákia létrejöttéhez

ma7 | TASR 2018. november 17., 07:32

A bársonyos forradalom évfordulójának előestéjén ezrek tüntettek Szlovákia városaiban.

Fotó: Facebook

Beszédet mondtak a tüntetés szervezői mellett ismert újságírók, tudósok, színészek és művészek is. A tömeg a "szégyen", "börtönbe velük", "nem pénzért vagyunk itt" és a "köszönjük" jelszavakat skandálta. 

A felszólalók megemlékeztek 1989. november 17-ről is, amikor ugyanezeken az utcákon tízezrek álltak, és harcoltak a szabadságért. A harc szerintük nem fejeződött be, ez egy állandó küzdelem a közélet tisztessége felé vezető út.

A szervezők emlékeztették a tömeget a kormány felől érkező, újságírók elleni támadásokra - ezek a támadások adták a fő okot a tüntetések újrakezdéséhez.

Megfélemlítésnek, zaklatásnak, illetve Robert Fico figyelemelterelő hadműveletének minősítették a Tisztességes Szlovákiáért civil aktivistái, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indított ellenük.

A nagyjából kétórás tüntetés a fővárosban rendbontás nélkül zajlott.

Pozsony mellett Kassán, Zsolnán, Léván, Besztercebányán, Privigyén (Prievidza), Késmárkban (Kežmarok) és Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom) is utcára vonultak az emberek, de külföldön, Londonban, Dublinban és Newcastle-ben is voltak tüntetések.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS