2019. október 25., 18:20

Hrabko szerint az egó a józan ész fölé kerekedett a magyar és a szlovák pártoknál is

A Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöksége, amely elvetette a Most-Híddal való választási együttműködésről szóló egyezséget, hasonlóan viselkedik, mint a szlovák ellenzéki pártok. A politikusok egója mindkét esetben erősebbnek bizonyult, mint a választók érdeke, ami nem más, mint az erők egyesítése. Ezt Juraj Hrabko publicista jelentette ki pénteken, a Tablet.TV adásában.

201510111028390.HRABKO_2.jpg

„Ha a Most-Híd és az MKP nem fog össze, függetlenül attól, hogy hány kisebb szatellit kering körülöttük, az esélyük a parlamentbe jutásra jelentősen lecsökken” – fogalmazott Hrabko.

A magyar kisebbség parlamenti képviselete a következő ciklusban a Most-Híd és az MKP együttműködésétől függ. Ha ehhez más, kisebb pártok is csatlakoznak, az csak előnyt jelent, de ez a két párt az alap”

– tette hozzá.

Az MKP elnöksége a héten visszautasította, hogy a Régiók Pártja Híd MKP közös listáján induljanak a 2020-as parlamenti választásokon.

Hrabko szerint a további tárgyalások fogják megmutatni, hogy ez egy taktikai lépés volt-e az MKP részéről azzal a céllal, hogy bizonyos engedményekre kényszerítse a Hidat, vagy pedig tényleg ez lesz a történet vége.

„Ha egyedül indulnak, előfordulhat, hogy egyik párt sem ugorja meg az ötszázalékos küszöböt. Egy szó, mint száz, egyszerűen ugyanúgy viselkednek, mint a szlovák pártok” – mutatott rá Hrabko.

Az Andrej Kiska vezette Az Emberekért (Za ľudí) párt a héten elutasította, hogy a Progresszív Szlovákiával (Progresívne Slovensko – PS) és az Együttel (Spolu) koalíciót alkotva vágjon neki a választásoknak. Ehelyett egy szélesebb összefogást ajánlott „a változás blokkja” néven. Ez utóbbi elképzelés azonban Hrabko szerint teljességgel irreális, amivel Kiskáék is tisztában vannak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.