2019. október 11., 20:12

Hrabko: Meglátjuk, a Hídnak és az MKP-nak mi a fontosabb, a kisebbségek vagy az egó

Ha a Most-Híd és az MKP nem egyeznek meg a választások előtti együttműködésről, Juraj Hrabko publicista szerint jelentősen megnövekszik a valószínűsége annak, hogy a magyar kisebbség Szlovákia történetében először parlamenti képviselet nélkül marad.

hrabko
Fotó: tablet.tv

„Nem nagyon hiszem, hogy meg fognak egyezni. Ebben az esetben ugyanis a politikusoknak háttérbe kellene szorítaniuk az egójukat” – jelentette ki Hrabko a Tablet.TV adásában.

A publicista Bugár Béla, a Most-Híd elnökének kijelentésére reagált,

miszerint a választások előtti koalíciókötés már nem aktuális, de még mindig játékban van az a lehetőség, hogy a Most-Híd és az MKP közösen indul egy ún. választási párt listáján. Ilyen volt korábban például az SDK, amely aztán az SDKÚ-DS nevű párttá alakult át.

Természetesen létezik ilyen lehetőség, és a törvénnyel is összhangban van”

– reagált Hrabko.

Egy választási párt előnye a koalícióval szemben az, hogy előbbinek a parlamentbe jutáshoz elég megszereznie a szavazatok öt százalékát, míg utóbbi esetében a parlamenti küszöb 7 százalék.
Azt mondják, hogy a politikusok csak akkor kezdenek el ésszerűen viselkedni, ha előtte már kimerítettek minden más lehetőséget. Meglátjuk, mi a valódi cél: a puszta pártérdekek, vagy az, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak tényleg legyen parlamenti képviseletük”

– mondta Hrabko.

Hozzátette:

a közelmúltban több új kisebbségi formáció is alakult, amelyeknek valószínűleg nincs esélyük egyedül megugrani a parlamenti küszöböt, de a voksok egy részét megszerezhetik.

„A politikai paletta ezen szegletében nagy a tolongás” – fogalmazott a publicista.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.