2019. február 14., 15:55

Hat alkotmánybíró-jelölt támogatásáról egyezhet meg a koalíció

Úgy tűnik, hat alkotmánybíró-jelölt támogatásáról fog megegyezni a koalíció. Továbbra is tárgyalnak, a megállapodás születésénél eddig nem volt jelen Robert Fico, a Smer-SD elnöke. Ezt több koalícióhoz tartozó forrás is megerősítette a szlovák sajtóirodának.

alkotmanyjogi-bizi.jpg
Fotó: TASR
A Smer-SD párton belül továbbra is szó van a távozás előtt álló bírók mandátumának meghosszabbításának lehetőségéről.

Marián Kéry (Smer-SD) képviselő egyelőre nem tud semmit a megállapodásról. Ha hat jelöltet megválasztanának, az szerinte azt jelentené, hogy az Alkotmánybíróság nem válna működésképtelenné február 16-tól.

A 13 közül 9 bíró megbíztatási ideje két nap múlva letelik. Kéry el tudja képzelni, hogy meghosszabbítják a távozás előtt álló bírók mandátumát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erről megoszlik a jogászok véleménye.

„Bizonyos körülmények között el tudnám képzelni ezt, de egyesek azt mondják, hogy ehhez alkotmányos többség szükséges” – mondta.

A Smer-SD képviselője hangsúlyozta, hogy számára elsődleges kérdés a szavazás módja. Várhatóan nyilvános szavazásra kerül majd sor, amit azonban Kéry elutasít. Meggyőződése, hogy az alkotmánybíró-jelölteket titkos szavazáson kellene megválasztani.

A képviselők eredetileg 11 órakor szavaztak volna, a koalíciónak azonban még időre volt szüksége a tárgyaláshoz, ezért 17 órára halasztották el a voksolást. A koalíciós képviselők már akkor kilátásba helyezték, hogy a plénum a csütörtöki szavazáson megválaszt néhány jelöltet.

Megosztás
Címkék