2019. április 16., 18:31

Három új alkotmánybírót nevez ki szerdán Andrej Kiska

Andrej Kiska államfő szerdán (április 17.) három új alkotmánybírót fog kinevezni a parlament által választott nyolc jelölt közül. Ezt az Alkotmánybíróság kritikus helyzetének a megoldása érdekében hajtja végre. Név szerint Ivan Fiačanról, Ľuboš Szigetiről és Peter Molnárról van szó. Az államfő az alkotmánybírók mellett az Alkotmánybíróság elnökét és alelnökét is kinevezi. A TASR-t Roman Krpelan, az államfő szóvivője tájékoztatta.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

A három alkotmánybíró kinevezése Kiska szerint az Alkotmánybíróság működésének a biztosítása érdekében végrehajtott kényszerintézkedés. Az államfő szerint az Alkotmánybíróságon régi és új megoldatlan ügyek tornyosulnak.

A kormány politikai játékainak, illetve annak, hogy a többség képtelen megegyezni, konkrét emberek esnek áldozatul, és az ő jogait ma a Szlovák Köztársaság nem tudja hatékonyan védeni

– hangsúlyozta Kiska. Hozzátette: a képviselőknek májusban 10 alkotmánybíró-jelöltet kell kiválasztania.

Az államfő szerdán nevezi ki az Alkotmánybíróság elnökét és alelnökét. Zuzana Čaputová leendő államfő így már az Alkotmánybíróság kinevezett elnöke előtt teszi le az esküjét. A parlamenti képviselők nyolc alkotmánybíró-jelöltet választottak ki az áprilisi szavazáson. Az államfőnek ezek közül négy bírót kellett volna kiválasztania. Összesen 13 alkotmánybírónak kell lennie az Alkotmánybíróságon. Ez a szám még akkor sem lesz teljes, miután Kiska kinevezi az említett három jelöltet. Jelenleg négy bírója van az Alkotmánybíróságnak, kilenc további bírónak február közepén járt le a megbízatása.

A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna kiválasztania, ennyi közös jelöltben azonban nem sikerült megegyezniük a képviselőknek. Ezért új választásra lesz szükség, amelyre a parlament május 9-én kezdődő ülésén kerülhet sor. A képviselők 25 jelölt közül fognak választani.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.