2019. szeptember 11., 14:04

Harminc éve nem volt ilyen kevés bűntény Szlovákiában

A szlovák kormány a mai napon elfogadta az elébe terjesztett biztonsági jelentést, amely az országot és állampolgárait fenyegető veszélyeket értékeli ki az adott évben.

nagymagyar_hulladék
Fotó: noviny.sk

A ma nyilvánosságra hozott, 2018-as jelentés szerint a tavalyi évben egyetlen terrorcselekmény vagy azzal összefüggésbe hozható esemény sem történt Szlovákiában.

A tanulmány készítői szerint nincsenek arra utaló jelek sem, hogy az országban egy esetleges terrortámadás előkészületei folynának.

A terrorfenyegetés tulajdonképpen a külföldön élő szlovák állampolgárok, illetve a szövetséges Uniós államok tekintetében releváns téma, bár igaz, hogy szerencsére 2018-ban egyetlen külföldön élő szlovák sem sérült meg, vagy hunyt el terrorcselekmény következtében.

A jelentés a kiberhadviselésre is kitér. Szlovákiát ugyan érte néhány kisebb volumenű kibertámadás, de ezek hatékonysága, ereje nem volt elég ahhoz, hogy komolyabb veszélyt jelentsenek a szlovák infrastruktúrára. A hatóságok ugyanakkor találtak néhány gyanús IP-címet, amelyről támadások érkezhettek.

A szélsőségesek, különösen a jobboldali extrémizmus jelentette veszély sem erősödött, az legfeljebb az utóbbi években tapasztalható mértékben jelentett fenyegetést az állam biztonságára. 

Érdekes statisztikai adat, hogy 1989 óta idén regisztrálták a legkevesebb bűncselekményt, összesen 61392 esetet, bár a jelentés kiemeli, hogy a tavalyi Kuciak-gyilkosság az ország történelmének egyik legmegrázóbb bűnügye volt.

Az illegális migráció némileg emelkedett: 4,2 százalékkal több illegális bevándorlót fogtak el a szlovák hatóságok. A tavalyelőtti 205 után 2018-ban 262 új esetet regisztráltak.

Ezen esetek többsége nem a klasszikus értelemben vett illegális határátlépés, hiszen a fenti adathoz a törvénytelen letelepedést is hozzászámolták.

Tavaly 251 "különleges esemény" történt Szlovákiában, hússzal kevesebb mint egy évvel korábban. Nagy részük árvíz, áradás, szivárgás vagy valamilyen háborús lelet felbukkanása volt.

A potenciális veszélyforrások közül az orosz-ukrán válság okozta politikai bizonytalanságot, illetve az Uniót és Szlovákiát érő kibertámadásokat emelték ki a tanulmány szerzői.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.