2019. október 2., 08:26

Harabin a félelmet hozza magával

Már az államfőválasztás óta fontolgatták, hogy Harabin belép a pártpolitikába. Akkor azonban még a friss pártelnök kizárta, hogy a népszerűségét pártalapításra használná fel. Ma azonban már egészen másként beszél. A pártalapítást (Haza) bejelentő sajtótájékoztatóján mindezt azzal indokolta, úgy érzi, tovább nem maradhat távol a politikától, mert „a hazát meg kell védeni a narkósoktól meg a pedofiloktól”.

201607142234410.HARABIN_1-2.jpg

Az Aktuality.sk portál szerint Harabin átrajzolhatja Szlovákia politikai térképét, és teljesen más félelmeket hoz magával, mint amilyen itt eddig voltak.

Štefan Harabin a szlovák politika régi személyisége, bár eddig egyetlen pártnak vagy mozgalomnak sem volt a tagja, de közel állt Mečiarhoz és Ficóhoz is. És talán éppen Robert Fico volt az, aki komoly politikai ellenfelet faragott Harabinból, aztán meg Marián Kotleba.

Harabin célcsoportját gyakran a Smer, az SNS, a Sme rodina és Kotleba pártjának szavazói képezik.

És a különbség közte meg Andrej Danko, Robert Fico, Boris Kollár és Igor Matovič közt az, hogy Harabin hiteles. Az egyetlen, aki ebben a hitelességben versenyre kelhet vele, az Marián Kotleba.

Kotleba Harabinnal együtt az államfőválasztás első fordulójában a szavazók 25 százalékát szólította meg.

És ez az a potenciál, amelyhez Harabin most folyamodhat. A Smer radikális szavazói ugyanis olyan politikusra leltek a személyében, aki azt hirdeti, amit hallani szeretnének, de nem búj egyenruhába fáklyával a kezében. Hasonlóképpen az SNS, a Sme rodina és az ĽSNS szavazói. A felmérések szerint ezek azok a pártok, amelyek a leginkább idegeskedhetnek azon, hogyan keveri Harabin a kártyákat.

Harabin felbukkanása rossz hír az egész társadalomnak, mert már most világos, hogy összetűzéseken fog alapulni.

Harabin ugyanis szereti a konfliktusokat, tud bennük mozogni és tud belőlük profitálni.

Így aztán nagy a valószínűsége, hogy elejétől fogva támadni fog, feszültséget szít a társadalomban, és Szlovákia még inkább radikalizálódik.

Harabin halálos csókja Robert Ficónak vagy az ellenzéknek

Ha eddig érvényes volt, hogy az olyan új pártok, mint a Progresszív Szlovákia/Együtt és Kiska Emberekért pártja úgy átrendezték az ellenzéki szavazókat, hogy némelyik régi párt (SaS, OĽaNO) a parlamenti küszöb elérése szempontjából veszélyben érezheti magát, mától ez  a probléma a kormánypártok táborát, elősorban Andrej Danko pártját is érinti. A felmérések szerint ugyanis az SNS-választók több mint egyharmada az államfőválasztás első fordulójában Harabinra adta a szavazatát, írja a Postoj.sk konzervatív portál.

Amennyiben Harabin megközelíti az öt százalékos támogatottságot, vagy jelentősen túllépi azt, az a 2020-as parlamenti választás eredményeire nézve fatális következményekkel járhat, az egyik és a másik irányba is. Az ideális forgatókönyv a jelenlegi ellenzék számára az lenne, hogy Harabin nem lépi át a parlamenti küszöböt, de szavazatokat vesz el a Smertől és Kotleba pártjától is, és főleg öt százalék alá szorítja az SNS-t. De van egy horrorforgatókönyv is a jelenlegi ellenzék számára, ami mától kezdve Robert Fico titkos álma:

Harabin ugyan vesz el bizonyos szavazatokat a Smertől, ĽSNS-től és az SNS-től, egyidejűleg azonban az urnákhoz csalogatja azokat, akik eddig távolmaradtak, s ezek a szavazatok végül úgy csoportosulnak, hogy az új parlamentben Danko és Harabin képviselői is ott ülnek majd.

Ebben az esetben az ellenzéknek aligha maradna matematikai esélye a kormányalakításra, véli a Postoj.sk.

Harabin megmutatta, mi a közös benne és Kotlebában

A Legfelső Bíróság volt elnökétől nem szabadul meg az ország. Azzal, hogy bejelentette, a Haza párt elnökeként elindul a következő parlamenti választáson, valószínűleg le kell vetnie a bírói talárját, ami jó pont lehet az igazságszolgáltatásnak, másrészt viszont esélye van arra, hogy a rendszerellenes politika hullámát meglovagolva bekerüljön a törvényhozásba, de akár a kormányba is, véli a Trend.sk portál, amely szerint megmosolyogtató, hogy éppen egy ilyen ember papol arról, hogy „a hazát vissza kell adni a rendes emberek kezébe”. Harabin ugyanis egyike volt annak a szűk hatalmi elitnek, amely az igazságszolgáltatást és ezzel az egész országot uralta.

Harabin időszakát a Legfeleső Bíróság élén sokan a sötétség korának nevezik, amikor csak a szolgalelkű bírók érvényesülhettek,

és a más véleményen lévők üldöztetéseknek és fegyelmi eljárásoknak voltak kitéve, véli a Trend.

A Denník N szerint az esély arra, hogy Harabin valahogy segít Szlovákia fő problémáját megoldani, nagyon csekély. Nincs meg ehhez a szakmaisága sem, meg elegendő emberi tulajdonsága sem, amelyek egy demokráciában bármilyen értelmes döntéshez szükségesek.

Az esély viszont arra, hogy még nagyobb rendetlenséget csinál az igazságszolgáltatásban, a pénzügyekben, a kultúrában vagy bármiben, olyan nagy, hogy csoda, ha egyáltalán valaki rá szavaz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.