2019. augusztus 26., 19:28

Döntött a Most-Híd országos tanácsa: Nem akarnak koalíciót - VIDEÓVAL

Bugár Béla pár perccel ezelőtt jelentette be, nem lesz közös lista.

Bugár Béla és Ravasz Ábel bejelentik, hogy vége a koalíciós tárgyalásoknak
Médialapozó

A Most-Híd Országos Tanácsának titkos szavazását követően eldőlt, az MKP és a Most-Híd külön utakon vágnak neki a 2020-as parlamenti választásoknak – jelentette ki Bugár Béla pár perccel ezelőtt.

Ravasz Ábel, a párt alelnöke úgy nyilatkozott, az MKP 50-50 arányú jelöltállítási javaslatán bukott meg az együttműködés. Hozzátette, ha Bugár személyén múlik a dolog, megegyeztek volna az MKP-vel, de azok határozottan ragaszkodtak az 50-50 arányú elosztáshoz.

Így nem lehet tárgyalni"

– jelentette ki Ravasz arra reagálva, hogy az MKP első és utolsó ajánlata is az volt, fele-fele arányban kellene elosztani a jelöltállítás jogát.

 

Az elutasítás egyetlen oka tehát az, hogy a Híd 105 helyet szeretett volna a 150-es választási listán, az MKP-nek pedig 45-öt juttattak volna. Az MKP ezt nem fogadta el, és azt javasolta, hogy egységesen fele-fele arányban osszák el ezeket a helyeket. Bugár Béla ezt a Most-Híd múltban szerzett érdemeire való tekintettel nem tartotta volna helyesnek.

Bugár a sajtótájékoztató során megköszönte az MKP tárgyalódelegációjának konstruktív munkáját, majd elmondta, látja, hogy mindkét párt szeretné megvédeni a magyar kisebbség érdekeit, de hozzátette, a Most-Híd továbbra is képviselni kívánja az összes többi kisebbséget is. A párt elnöke azzal érvelt, hogy a többi kisebbség számára kívánnak helyeket biztosítani a választási listán, ezért ragaszkodtak a 70%-os arányhoz. Amennyiben az MKP elfogadja a Most-Híd listáján való indulást, abban az esetben átengednék az 50%-ot.

Jelen állás szerint a vegyespárt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel karöltve vág neki a választási küzdelemnek.

Az információk szerint az OT 35 tagja szavazott a koalíció ellen, öten mellette, és ketten tartózkodtak. Ennek fényében furcsa Ravasz Ábel azon kijelentése, hogy az MKP kompromisszumra való képtelenségén múlott volna a koalíció létrejötte.

Bugár nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, 2020-ban is hajlandóak lennének-e koalícióra lépni a Smer-SD-vel. A pártvezér zárásként kiemelte, a mai döntést követően tárgyalóasztalhoz ülhetnek azokkal a politikai tömörülésekkel, amelyek eddig arra vártak, hogy a Most-Híd dűlőre jusson a Magyar Közösség Pártjával.

 

Fotó:  Tasr

Az MKP egyelőre nem reagált érdemben a Most-Híd döntésére, de holnap délutánra sajtótájékoztatót hívtak össze a párt pozsonyi székházába.

Bugár Béla és Ravasz Ábel bejelentik, hogy vége a koalíciós tárgyalásoknak
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.