2019. szeptember 16., 18:26

Frontex: emelkedett az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon

Valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban - írta az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn.

 

olasz-migransok-tamadnak.jpg
Fotó: Abdullah Elgamoudi

A közzétett, augusztusi adatokat rögzítő jelentés szerint az illegális határátlépést legtöbben a Földközi-tenger keleti medencéjében, a Törökországból Görögországba tartó migrációs útvonalon kísérelték meg.

Az uniós külső határokon az illegális bevándorlási kísérletek mintegy kétharmadát az Égei-tengeren észlelték. A török és

a görög parti őrség több mint 9300 ilyen esetről számolt be, amely adat mintegy kétszerese az előző év azonos időszakához képest.

A görög szigeteken és a szárazföldi határokon főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként

Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 8 százalékkal több, mintegy 1400 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Itt tunéziaiak, szudániak és pakisztániak voltak a legtöbben.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként

Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett, 43 százalékkal volt több, mint az azt megelőző hónapban.

Az illetékes hatóságok mintegy 1600, főként a szubszaharai régióból származó illegális határsértőt fogtak el.

A Nyugat-Balkánon szintén emelkedő tendenciát mutatva 600-nál is több illegális határsértőt regisztráltak augusztusban. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni és iráni állampolgár volt.

A jelentés szerint az illegálisan Európába igyekvők száma az év első nyolc hónapjában a tavalyi adatokhoz képest 26 százalékkal volt alacsonyabb, mintegy 68 700 illegális határátlépést regisztráltak az unió külső határain.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.