Folytatódik Magyarország Uniós vegzálása

ma7 2019. szeptember 16., 08:58

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a Sargentini-jelentést, a mai nappal folytatódik a hetes cikk szellemében elindított kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben.

Fotó: archívum

A mai nap folyamán Varga Judit igazságügyi miniszternek kell az Európai Unió Tanácsában, ezúttal az ún. Általános Ügyek Tanácsában helyet foglaló miniszterek előtt megvédenie a kormány álláspontját. Az ülésre várhatóan kora délután kerül majd sor.

Az előzetes program alapján először, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányának egyik tagja ismerteti a tavaly elfogadott Sargentini-jelentés megállapításait, majd az elmúlt egy év történéseit. Ezek után Varga Judit miniszter asszony, illetve a Bizottság képviselője szólhat hozzá. A tárgyalás a magyar kormányt képviselő Varga Juditnak feltett miniszteri kérdések zárják.

A tárgyalás során azt vizsgálják majd, hogy fennáll-e a lehetősége annak, hogy Magyarországon rendszerszinten sérülne a jogállamiság a véleményszabadság, a választási rendszer, a korrupció elleni küzdelem vagy például kisebbség védelmét érintő jogok területén.

Ha a mai ülés rosszul alakul a magyar kormány szempontjából, még akkor is hosszadalmas jogi procedúrák vannak hátra. A hetes cikk szerinti eljárás igencsak bonyolult. Ha ma az EU Tanácsa el is marasztalná Magyarországot, egy újabb ülés után fogadhatnak csak el határozatot arról, hogy rendszerszinten sérül a jogállamiság.

Innen, ha a miniszterek egyharmada vagy az EP-képviselők legalább kétharmada úgy dönt, a kormányfőkből és államfőkből álló Európai Tanács elé kerülhet az eljárás. Egyhangú döntésüket követően az irányítás visszakerül az EU Tanácsához, ők, minősített többséggel, dönthetnek arról, milyen szankciókkal büntessék meg Magyarországot, például felfüggeszthetik szavazati jogukat a Tanácsban.

A fenti forgatókönyv igencsak valószínűtlen. Brüsszelhez közeli elemzők szerint is az eljárás célja inkább az, hogy folyamatos, finom bökdöséssel bírják rá a magyar kormányt arra, módosítsanak az EU által kifogásolt jogszabályokon.

0 HOZZÁSZÓLÁS